Format
Spiral
Språk
Svenska
Serie
Att skriva sig till läsning
Utgivningsdatum
2015-01-20
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema
Dimensioner
298 x 220 x 18 mm
Vikt
542 g
ISBN
9789140688323
Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema

Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema

Spiral Svenska, 2015-01-20
925
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Att skriva sig till läsning (ASL) är en metod som används i den tidiga läs- och skrivundervisningen. Eleverna använder datorer eller surfplattor som är utrustade med ljudande tangentbord och talsyntes. På så sätt kan skrivandet utgå från vad eleverna vill uttrycka och inte vad de förmår att skriva ner.

Handboken vänder sig till åk 1 och ger struktur i arbetet med ASL genom ett stationssystem med varierande uppgifter där bokstavsscheman ingår som en viktig del. Tanken är att få ett strukturerat arbetssätt som tränar eleverna i samarbete, ansvar för sitt eget arbete, skriv- och läsinlärning, skrivglädje, fin- och grovmotorik, datorhantering på många olika sätt, bildframställning på ett varierat sätt och med huvudmål att nå en god läsförmåga hos samtliga elever.

Varje bokstav får sitt eget kapitel med noggranna beskrivningar av alla uppgifter som ingår. Längst bak i handboken finns alla scheman i ordning som kopieringsunderlag. Eleverna färglägger ramarna runt de olika delarna i bokstavsschemat efterhand som de är klara med ett moment och bokstaven när de är helt klara.

Inbladad i boken finns en matris som man kan sätta upp på klassrumsväggen för att få en överblick över de olika bokstavsschemana. Där ser man till varje bokstavsschema vilket innehåll som finns i skrivuppgifter och andra kreativa uppgifter samt vilka förmågor som tränas, vilken digital träning som ingår och allt kopplat till det centrala innehållet.

Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema passar dig som:

 • vill arbeta med metoden Att skriva sig till läsning
 • vill arbeta digitalt med skrivinlärningen
 • vill få en tydlig struktur i arbetet med ASL genom ett stationssystem med varierade uppgifter där bokstavsscheman ingår som en viktig del


Författaren Christer Friman har en mycket välbesökt blogg, Tangentdansen, där han under flera år lagt upp dokumentation kring arbetet med ASL i den egna klassen. Intresset har varit stort för att få materialet utgivet i bokform och nu är den här!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema
 2. +
 3. Att skriva sig till läsning - Handbok för åk 1-3

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att skriva sig till läsning - Handbok för åk 1-3 av Liselotte Sjödin, Mona Wiklander (spiral).

Köp båda 2 för 1850 kr

Kundrecensioner

Fler böcker av Christer Friman

 • Zombie Zack till attack

  Christer Friman

  "Zombie Zack till Attack" är den första delen av serien "Zon Z" som med humor och spänning tar oss med till en cybervärld där inget går att förutse. I denna första del får vi bekanta oss med Fabian och Niklas, två vänner som vi...

 • Fabians fasa

  Christer Friman

  Långsamt rörde sig de skräckinjagande zombiehundarna mot Fabian. De var fler än hundra stycken som alla hade sina blickar riktade mot honom. De kom emot honom i en cirkelformation. Ingen väg ut för Fabian, ingen lucka i deras annalkande attack ......

Bloggat om Att skriva sig till läsning - Bokstavsschema