Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-10-23
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Filosofi i tidig barndom : Omedelbarhetens pedagogik
Dimensioner
230 x 155 x 15 mm
Vikt
326 g
SAB
Ea:d
ISBN
9789140691309
Filosofi i tidig barndom : Omedelbarhetens pedagogik (häftad)

Filosofi i tidig barndom : Omedelbarhetens pedagogik

Häftad Svenska, 2018-10-23
299
Skickas inom 2-5 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Barns filosofi utmanar både etablerade filosofiska idéer och pedagogiska praktiker genom att ställa frågor om det som vuxna ofta tar för givet. Den här boken utgår från de filosofiska frågor och undersökningar som uppstår i barns egna göranden, lekar och växande. Utifrån barnens filosoferande visas hur deras tankar och undersökningar bidrar till filosofiska diskussioner och hur dessa kan påverka vuxnas pedagogiska förhållningssätt.

I boken möter barnens tankar filosofi från antiken till vår samtid, från olika traditioner, som existentialism, pragmatism och urfolksfilosofi, samt filosofer som Platon, Thoreau, Diogenes, Wittgenstein, Kierkegaard, Heidegger och Weil. Här behandlas frågor om barndom och lek, språk och mening, politik och etik, liv och död, samt pedagogiska förhållningssätt till barns utforskande av sådana ämnen. Genom att uppmärksamma den filosofi som uppstår i mötet med barnens nyfikenhet förespråkar författaren en omedelbarhetens pedagogik. En pedagogik som består i att kunna ta tillvara barnens filosofi när den uppstår.

Detta är en bok som väcker frågor, intresse och en känsla för barns tänkande, snarare än att ge färdiga svar -  det är en bok att tala om, diskutera och tänka med.

Filosofi i tidig barndom - Omedelbarhetens pedagogik riktar sig i huvudsak till blivande förskollärare och barnskötare och till de som arbetar med barn i förskolan, men även till dem som lever med barn och som intresserar sig för små barns tänkande.

Viktor Johansson är Lektor i pedagogik vid Södertörns högskola. Hans forskning har fokus på pedagogisk filosofi, litteraturens roll i pedagogiska undersökningar, samt barns tänkande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Filosofi i tidig barndom : Omedelbarhetens pedagogik
  2. +
  3. Etik, integritet och dokumentation i förskolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Etik, integritet och dokumentation i förskolan av Anne-Li Lindgren (häftad).

Köp båda 2 för 618 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Viktor Johansson