Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2016-05-03
Upplaga
2
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Bara funktionshindrad? 2:a uppl : Funktionshinder och intersektionalitet
Dimensioner
228 x 155 x 17 mm
Vikt
445 g
ISBN
9789140693624
Bara funktionshindrad? : funktionshinder och intersektionalitet (häftad)

Bara funktionshindrad? : funktionshinder och intersektionalitet

(3 röster)
Häftad Svenska, 2016-05-03
390
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ boken senast fredag 11 december för leverans innan julafton
Människan kan kategoriseras på olika sätt, till exempel utifrån kön, etnicitet, klasstillhörighet, ålder och funktionsförmåga. Ofta dominerar dock en av dessa dimensioner och så är fallet för många människor med funktionsnedsättningar. De blir endast sedda som just människor med funktionsnedsättningar, utan kön, utan etnicitet, utan sexualitet, klasstillhörighet och så vidare. Därmed förloras den komplexitet som speglar alla människors livsvillkor.

Begreppet intersektionalitet har blivit allt vanligare, framför allt inom forskningsinriktningar som rör människor som uppfattas som marginaliserade och/eller underordnade. Det står för en ambition att förstå samhällets uppbyggnad och människors liv som resultat av flera samspelande dimensioner eller maktordningar. För funktionshinderforskningen innebär detta att situationen för människor med funktionsnedsättning kan förstås utifrån ett bredare perspektiv och analyser därmed också innefatta kön, etnicitet, klasstillhörighet, ålder och så vidare. På så vis riskerar inte forskningen att upprepa den endimensionella syn där bara en kategori råder.

Den här antologin för just in ett intersektionellt perspektiv i forskningen om funktionshinder. Den ger också exempel på hur intersektionell forskning kan bedrivas med olika metodologiska utgångspunkter som kritisk realism, konstruktivism och systemteori. I denna andra upplaga har texten reviderats utifrån den senaste forskningen på området.

Mårten Söder (red.) är professor emeritus i sociologi med inriktning mot handikapp vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet.

Agneta Hugemark (red.) är docent i sociologi och verksam vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet.

Karin Barron är sociolog och professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Susanne Berg har en Master i Disability Studies från Centre for Disability Studies, University of Leeds, Storbritannien. Hon arbetar på STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, som chef för avdelningen Politik och metod.

Jan-Kåre Breivik är socialantropolog och arbetar som professor i samhällsarbete vid Högskolan i Bergen.

Berth Danermark är professor i sociologi och verksam vid Institutet för handikappvetenskap vid Linköpings, Jönköpings och Örebro universitet.

Julio Fuentes är sociolog och arbetar som verksamhetssekreterare och projektansvarig vid SIOS, Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige.

Lars Grönvik är fil.dr i sociologi och verksam som enhetschef vid Socialstyrelsen.

Dimitris Michailakis är professor i sociologi och i socialt arbete.

Johans Tveit Sandvin är professor i sociologi vid Nord universitet, Campus Bodö.

Werner Schirmer är docent i sociologi och är verksam vid Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, Linköpings universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bara funktionshindrad? : funktionshinder och intersektionalitet
 2. +
 3. Intersektionalitet i socialt arbete, 2 uppl : Teori, reflektion och praxis

De som köpt den här boken har ofta också köpt Intersektionalitet i socialt arbete, 2 uppl : T... av Tina Mattsson (häftad).

Köp båda 2 för 771 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Kamper i handikapprörelsen : Resurser, erkännande, representation

  Agneta Hugemark, Christine Roman

  Den här boken handlar om identitet och rättvisekrav i handikapprörelsen. För att få legitimitet och nå politisk framgång måste det finnas en kollektiv identitet och enighet kring frågor som vilka är vi?, vad vill vi? och vilka får föra vår talan?....

 • Forskning om funktionshinder : problem - utmaningar - möjligheter

  Mårten Söder

  Under det senaste decenniet har forskningen om funktionshinder och han dikapp ökat i omfattning och blivit mer eller mindre etablerad vid uni versitet och högskolor. I takt med denna utveckling aktualiseras en ra d frågor om hur forskningen skall ...