Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2017-03-22
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Introduktion till psykiatrirätt : För vårdpersonal, socionomer och jurister
Dimensioner
210 x 147 x 13 mm
Vikt
320 g
ISBN
9789140695741
Introduktion till psykiatrirätt : För vårdpersonal, socionomer och jurister (häftad)

Introduktion till psykiatrirätt : För vårdpersonal, socionomer och jurister

Häftad Svenska, 2017-03-22
342
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Ramen för denna bok är den rättsliga strukturen, det vill säga de rättsliga regler som berör den sociala, medicinska och psykiatriska vården, men författaren gör inte en traditionell genomgång av den rättsliga materian. I stället står avnämarna i fokus: personal inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten samt rättsväsendet.

Boken inleds med en diskussion av innehållet i begreppet vård i den psykiatriska frivilliga vården. Därefter diskuterar författaren begreppet i anslutning till den psykiatriska tvångsvården. De olika vårdformernas innehåll har mycket gemensamt, men de legala förutsättningarna skiljer sig åtskilligt åt. En förutsättning för tvångsvård är att det föreligger en allvarlig psykisk störning som kan ge upphov till en rad effekter, som att vara farlig för annan och att vara farlig för sig själv.

Som exempel på att vara farlig för sig själv tar författaren upp självskadebeteende, anorexia nervosa och suicidnärhet samt vägran att medicinera. Samtycke respektive avsaknad av samtycke till psykiatrisk vård berör patientens inställning till vården och att patienten dessutom ibland är oförmögen att uttrycka någon fri vilja i egentlig mening.

I boken redogörs också för de olika formerna av tvångsåtgärder som kan förekomma inom tvångsvården, liksom tvångsvårdsprocessen och dess aktörer. Även patientsäkerhet, samverkan och informationsöverföring diskuteras.

Lotta Vahlne Westerhäll är professor emerita i offentlig rätt med särskild inriktning på socialrätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Introduktion till psykiatrirätt : För vårdpersonal, socionomer och jurister
  2. +
  3. Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som andra utifrån barnets bästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som a... av Lotta Vahlne Westerhäll (häftad).

Köp båda 2 för 707 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lotta Vahlne Westerhäll