Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2018-11-27
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Förskolans historia : Förskolepolitik, barn och barndom
Dimensioner
230 x 157 x 15 mm
Vikt
384 g
SAB
Em.01
ISBN
9789140697219
Förskolans historia : förskolepolitik, barn och barndom (häftad)

Förskolans historia : förskolepolitik, barn och barndom

(2 röster)
Häftad Svenska, 2018-11-27
349
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Varför startade förskoleliknande verksamhet för mer än hundra år sedan? Vilken roll har pedagogik och lek haft i förskolan under olika perioder? Hur har förskolans relation till skolan beskrivits? Vilken roll har utländska influenser spelat? Hur blev förskola en heldagsverksamhet för nästan alla barn i Sverige och vad har det betytt för barns barndomar och för personalen i förskolan? Detta är några av de frågor som behandlas i den här boken.

Förskolans historia - Förskolepolitik, barn och barndom handlar om förskolans framväxt i Sverige, från mitten av 1800-talet och fram till 2000-talets första årtionden. Det långa perspektivet synliggör både förändring och kontinuitet. Det ger också uppslag till nya frågor om vår egen tid och om framtida utmaningar.

Förskolan är en del av den samhällsomvandling som skett under dessa århundraden, men utvecklingen har varit långt ifrån självklar. Författarna förklarar de politiska ställningstaganden och beslut som har lett fram till att dagens förskola ser ut som den gör, det vill säga hur en statlig förskolepolitik vuxit fram. 

Boken bygger på många typer av källmaterial som ger skilda infallsvinklar, allt ifrån inskrivningshandlingar och observationsprotokoll till argument i politiska utredningar och TV-program som fört fram idén om förskola för alla.  Den lyfter fram både barns och pedagogers perspektiv och visar även hur forskning påverkat såväl förskolans verksamhet som synen på barn och barndom.

Anne-Li Lindgren är professor i Barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.
Ingrid Söderlind är docent i tema Barn vid Linköpings universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förskolans historia : förskolepolitik, barn och barndom
  2. +
  3. Förskolans århundrade : Pedagogiska nyckeltexter om förskolans framväxt och idéarv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förskolans århundrade : Pedagogiska nyckeltexte... av Birgitta Hammarström-Lewenhagen (häftad).

Köp båda 2 för 823 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna