Religionsfrihet i Sverige (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
1997-01-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
SVANBERG, INGVAR, 1953-
Dimensioner
221 x 155 x 7 mm
Vikt
200 g
SAB
Cga,Occ.01
ISBN
9789144002378
Religionsfrihet i Sverige (häftad)

Religionsfrihet i Sverige

om möjligheten att leva som troende

Häftad Svenska, 1997-01-01

Slutsåld

Trots en lagstadgad religionsfrihet möter religiösa minoriteter ibland svårigheter och bristande förståelse när de vill utöva sin tro i Sverige. Svårigheten att få utöva religiös tro handlar ibland om en konflikt mellan gällande lagstiftning, då och då om bristande tolerans eller avsaknad av kunskap. Inte sällan anar man diskriminering och fördomar. Den här boken belyser det motstånd och den intolerans som troende människor möter i en sekulär omgivning.
Författarna utgår från konkreta problem, till exempel religiösa högtider, klädnormer, kost och religiös slakt samt rätten att få bygga moskéer. Ett kapitel ägnas åt diskussionerna kring konfessionella skolor och religionens roll i skolundervisningen. Mot en historisk bakgrund och med internationella utblickar resonerar författarna kring de faktiska förutsättningarna för religiösa människor att få utöva sin tro i dagens Sverige. Därmed önskar de ge läsarna underlag för diskussion och egna ställningstaganden.
Boken vänder sig till dem som studerar etnologi, invandrarkunskap, religionsvetenskap, samhällskunskap och till blivande lärare. Den kan också läsas av alla som arbetar med eller intresserar sig för minoriteter, ekumenik, samfundsfrågor och samhällsplanering.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Religionsfrihet i Sverige

Övrig information

Bokens redaktörer är etnologerna Pia Karlsson, Institutet för folklivsforskning, Stockholms universitet, och Ingvar Svanberg, Institutionen för östeuroastudier och Religionshistoriska avdelningen, Uppsala universitet. Medverkar gör också statsvetaren Karin Borevi, Uppsala universitet och Åsa Nilsson, gymnasielärare i religion i Uppsala.