På spaning efter gruppens själ - - gruppen i teori och praktik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
1998-01-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustrationer
ill.
Dimensioner
222 x 155 x 18 mm
Vikt
400 g
SAB
Oaa
ISBN
9789144004228
På spaning efter gruppens själ - - gruppen i teori och praktik (häftad)

På spaning efter gruppens själ - - gruppen i teori och praktik

(1 röst)
Häftad Svenska, 1998-01-01

Slutsåld

Grupper kan uppnå unik kreativitet och problemlösningsförmåga samt inspirera individer till förhöjd prestation och lärande. Grupper kan också ge den enskilde skydd och möjlighet till frigörelse från passivitet och negativa livsmönster. Likriktning, förtryck, underkastelse, mobbning, förlamande konflikter och våld kan emellertid också prägla grupper.
Denna bok handlar om samspelsprocesser i familjer, arbetsgrupper och grupper för lärande och utveckling. Författaren har erfarenheter från forskning, teamutveckling i arbetslivet samt arbete med grupper i vård och socialt behandlingsarbete. Mot denna bakgrund och utifrån andras forskning analyseras centrala aspekter såsom sammanhållning, ledarskap, makt, konflikter och gruppers livsfaser. Dessutom visar författaren på olika möjligheter att förstå gruppskeenden och underlätta konstruktiva grupprocesser. Huvudsyftet är att inspirera till fortsatt kunskapssökande och utveckling av arbetet med grupper både inom den offentliga sektorn och det privata näringslivet.
Boken är avsedd att användas inom ett brett fält från högskoleutbildning av socionomer, psykologer, personaladministratörer och ekonomer till forskning kring team- och organisationsutveckling i arbetslivet. Den kan med fördel även användas i arbetet med olika former av gruppbehandling i vård och socialt arbete.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eric Olsson

  • Socialt arbete med grupper

    Eric Olsson, Ingrid Martin

    Gruppverksamhet är en lämplig insats i socialt arbete där människor med likartad social problematik kan mötas, utmana och ge varandra stöd i att hantera livsproblem. Socialarbetaren kan bidra till att bilda grupper och stödja deltagarna att utveck...

Övrig information

Eric Olsson är docent i socialt arbete och universitetslektor i psykologi vid Socialhögskolan i Lund. Han bedriver undervisning och handledning i socialt arbete, team- och organisationsutveckling samt forskar på gruppers dynamik och förändringsprocesser i offentliga organisationer.