Det ska ni veta! (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
131
Utgivningsdatum
2006-07-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
222 x 155 x 10 mm
Vikt
200 g
SAB
Eab:d
ISBN
9789144005010
Det ska ni veta! (häftad)

Det ska ni veta!

en introduktion till läroplansteori

Häftad, Svenska, 2006-07-01

Slutsåld

Den här boken handlar om läroplansteori i vid mening, om vad som uppstår som innehåll för lärande i organiserad utbildning. Huvudfrågan som behandlas är varför vissa kunskaper ur mängden av all världens samlade kunskap väljs ut och räknas som giltig för undervisning. Det skulle ju kunna vara annorlunda.
I boken diskuterar författaren dessa frågor och hänvisar till omfattande forskning om hur det praktiskt går till när läroplaner skrivs, tolkas och tillämpas. Utblickar görs också mot Tredje Världen, bl.a. för att tydliggöra förändringar och vad som driver dessa i en överblickbart kort historia. Den avslutas med ett kapitel där skolledare, kommunpolitiker, lärare och kursanordnare utanför skolan kan lära sig metoder för att praktiskt planera skolplaner, lokala arbetsplaner och kurser.
I denna andra upplaga är kapitlet om bakgrunden till gällande läroplaner mer utvecklat. Den pågående reformeringen av gymnasieskolan (2006) behandlas och innebörden i det betygssystem som föreskrivs tas upp till fördjupad framställning. Kapitlet om yrkesutbildning har fått tillskott av ett resonemang om utbildningens värde som bruksvärde och bytesvärde.
Boken vänder sig till lärarstudenter, verksamma lärare, skolledare, skolpolitiker och andra med intresse för pedagogisk verksamhet.
Andra upplagan
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Det ska ni veta!

Övrig information

En bok om läroplansteori i vid mening. Om vad som uppstår som innehåll för lärande i organiserad utbildning. Huvudfrågan som behandlas är varför vissa kunskaper ur mängden av all världens samlade kunskap väljs ut och räknas som giltig för undervisning.