Cancerrelaterad smärta (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
313
Utgivningsdatum
2003-10-01
Upplaga
01
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustratör/Fotograf
Lena Lyons
Illustrationer
ill.
Dimensioner
220 x 160 x 35 mm
Vikt
650 g
SAB
Vfd,Vep
ISBN
9789144010663
Cancerrelaterad smärta (inbunden)

Cancerrelaterad smärta

onkologiska och palliativa aspekter

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2003-10-01

Slutsåld

Smärta är fortfarande det mest fruktade symtomet vid cancer. I dag kan man uppnå god smärtkontroll eller smärtfrihet i mer än 90 procent av samtliga fall om man använder rätt metod vid viss smärta. För att detta skall fungera måste man ha kunskaper om olika smärttyper samt om behandlingsmöjligheter. Smärtstillande läkemedel, framför allt perorala opioider, har fortfarande en särställning vid behandling av svår smärta men även andra läkemedel och metoder såsom spinal behandling, palliativ strålbehandling och ortopedisk kirurgi, har stor betydelse för utfallet. Boken tar upp frågor om smärtbanor, receptorer, inflammation, farmakologisk smärtbehandling samt onkologiska, kirurgiska och anestesiologiska metoder. Viktiga frågor såsom existentiell smärta, lidande och teamarbete belyses. Råd ges både för behandling av smärta och biverkningar. Boken illustreras av 43 patientfall med både konkreta behandlingsråd och diskussion av bakomliggande mekanismer och teorier.

Syftet med boken har varit att ge en kliniskt användbar bok för hela teamet, med både praktiska råd och tydlig förankring i aktuell smärtforskning. Särskild vikt har lagts på onkologiska aspekter eftersom dessa inte alltid är kända i sjukvården, samt på palliativa aspekter eftersom smärtproblemet är störst vid utbredd cancersjukdom och döendet förknippas med smärta och lidande.

Cancerrelaterad smärta vänder sig till hela teamet: läkaren, sjuksköterskan, paramedicinaren och andra aktörer och den har en given plats inom utbildningen av dessa grupper. Boken kan både läsas från pärm till pärm eller användas som uppslagsbok, eftersom kapitlen kan läsas separat, med god behållning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Cancerrelaterad smärta

Övrig information

Peter Strang är specialist i tumörsjukdomar och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare vid den palliativa sektionen vid Stockholms sjukhem och vid Radiumhemmet. Han är också vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen i palliativa frågor och har varit sakkunnig vid Socialdepartementet och SBU. Peter Strang har medverkat i flera böcker om smärta, palliativ vård och livskvalitet.