Populärlitteratur : De Populära Genrernas Estetik Och Historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
196
Utgivningsdatum
2002-01-01
Upplaga
01
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
215 x 155 x 12 mm
Vikt
285 g
SAB
G.093
ISBN
9789144015897
Populärlitteratur : De Populära Genrernas Estetik Och Historia (häftad)

Populärlitteratur : De Populära Genrernas Estetik Och Historia

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2002-01-01
347
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Populärlitteraturen är ingen enhetlig företeelse trots att den ofta klumpats ihop med nedlåtande benämningar som skräp-, trivial- eller kiosklitteratur. I själva verket består populärlitteraturen av en rad olika arter eller genrer. Varje genre kännetecknas av att den vill gestalta, utforska och kartlägga en viss del av vår verklighet. Denna bok strävar efter ett ge en mera nyanserad bild av den populära litteraturen. Efter en teoretisk inledning tar vart och ett av de åtta kapitlen upp genrer som kärleksromaner, science fiction, skräckskildringar, deckare, fantasy, vampyrberättelser och historiska populärromaner.

I varje kapitel utreds genrens egenart och historia, och ett par moderna exempel analyseras. Bland dessa kan nämnas romaner av Maeve Binchy, Stephen King, Raymond E. Feist, William Gibson, Marion Zimmer Bradley, Philip K. Dick, Jean M. Auel, Sara Paretsky, Anne Rice och John Grisham. Boken är främst avsedd för studerande i litteraturvetenskap, biblioteksvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap och kulturstudier vid högskolor och universitet. Den riktar sig även till dem som i sin yrkesverksamhet kommer i kontakt med populärlitteratur, t.ex. bibliotekarier, fritidsledare och lärare på högstadiet och gymnasiet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Populärlitteratur : De Populära Genrernas Estetik Och Historia
 2. +
 3. Romanens segertåg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Romanens segertåg av Ingrid Elam (inbunden).

Köp båda 2 för 576 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Populärlitteratur : De Populära Genrernas Estetik Och Historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Boken har ett lättillgängligt språk och en genomtänkt...
  Bo Jonny Rickhard Lövall, 16 september 2013

  Boken har ett lättillgängligt språk och en genomtänkt disposition. Bra med fristående kapitel som ger en friare läsning, där varje avsnitt har ett lagom omfång. En del kapitel tenderar ibland att bli en aning pratiga med onödiga upprepningar. De skönlitterära texterna är relevanta och fungerar bra som exempel, för att konkretisera och tydliggöra teorierna/resonemangen.

 2. Mycket intressant läsning
  Enigma (Staffanstorp), 13 juni 2011

  En lagom djup genomgång av ett antal olika genrer inom skönlitteraturen, med nedslag i ett par av de mer kända författarna och vad som utmärker olika genrer.

  Det förs en intressant diskussion angående konflikten mellan hög- och lågkultur och visar hur skönlitteraturen har utvecklats under de senaste århundradena.

  Boken är lätt att ta till sig och fungerar bra som inledning till genrekunskapen. Det enda man kan klaga på är att den ger en smula mersmak då den inte går på det d... Läs hela recensionen

 3. Lärorik
  Donc, 3 januari 2003

  Det kändes som om jag lärt mig massor redan efter ett par sidor. Öhman ger en sin egen uppfattning och sina slutsatser men inte utan att presentera andras åsikter och arbeten. Oftast hänger man med men ett par sidor som behandlade fantasy var kanske lite för krångliga för någon som mig som tidigare bara tänkt på fantasy som trevlig läsning.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Anders Öhman