Digitala kretsar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
580
Utgivningsdatum
2001-09-01
Upplaga
3.
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustrationer
ill.
Dimensioner
219 x 152 x 31 mm
Vikt
810 g
SAB
Pcia
ISBN
9789144019185
Digitala kretsar (häftad)

Digitala kretsar

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2001-09-01
660
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna bok behandlar digitalteknik från grunden, från binära talsystem, boolesk algebra fram till beskrivning av digitala kretsar i det standardiserade hårdvarubeskrivande språket VHDL. Konstruktion, syntes, av digitala kretsar sker idag med hjälp av mycket avancerade datorbaserade syntesverktyg. Under konstruktionsprocessen från beskrivning av kretsen i språket VHDL till färdig krets arbetar konstruktören interaktivt med syntesverktyget och måste ta ställning till många frågor och fatta många beslut, vilket kräver ingående kunskaper om fundamentala digitala kretsars beteende och struktur. Syntesverktygen ger konstruktörerna möjlighet att konstruera komplexa kretsar, men ställer samtidigt stora krav på konstruktörernas grundkunskaper i digitalteknik.
Boken inleds med en analys av begreppen analog och digital och en elementär framställning av talsystem. Därefter följer en ingående behandling av kombinationskretsar och sekvenskretsar, de två klasser av kretsar som digitaltekniken baseras på. Många av kretsarna beskrivs i språket VHDL och blir på så sätt en introduktion till detta språk. Utöver kombinations- och sekvenskretsar behandlas även halvledarminnen och Digital/Analog- och Analog/Digital-omvandlare. Vidare visas hur digitalteknikens minsta byggstenar, grindarna, realiseras med MOS-transistorer, den komponent som varit och är förutsättningen för den fantastiska utvecklingen av digitala kretsar.
Digitala kretsar är avsedd att användas som kurslitteratur i digitalteknik på högskolenivå. Den kan även användas av den som vill lära sig digitalteknik på egen hand eller av den som vill förbättra sina grundkunskaper och ta steget in i språket VHDL. Inga särskilda förkunskaper i matematik och elektronik krävs. I boken ingår ett stort antal övningsuppgifter med svar.
Filer till de beskrivna kretsarna och övningsuppgifterna i kapitlet om VHDL kan hämtas under länken VHDL-filer till höger.

Tredje upplagan
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Digitala kretsar
 2. +
 3. Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hot... av Johan Eklöf (pocket).

Köp båda 2 för 739 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Digitala kretsar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra undervisningsbok

  Den är bra men har saker som måste förklaras av lärare, men i överlag så är dem mycket bra då övningsuppgifterna är vettiga.

 2. Bra bok
  Emelie, 27 oktober 2016

  Detta är första boken jag läser om digitala kretsar, utan tidigare kunskap. Lätt att förstå, dock är det för lite övningar. Boken bör alltså kompletteras med mer studiematerial, som säkert erbjuds när man studerar på högskola.

Visa alla 2 recensioner

Övrig information

Lars-Hugo Hemert är universitetslektor vid Malmö högskola. Han har skrivit flera böcker inom områdena digitalteknik och mikrodatorteknik.