Teknisk hållfasthetslära (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
391
Utgivningsdatum
2001-08-01
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
226 x 156 x 23 mm
Vikt
595 g
SAB
P.014
ISBN
9789144019208
Vanliga sökord
grundläggande
Teknisk hållfasthetslära (häftad)

Teknisk hållfasthetslära

(6 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2001-08-01
508
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna bok är avsedd för grundkurser i hållfasthetslära. Den kan användas både vid ingenjörsubildning på eftergymnasial nivå och vid fortbildning.
Boken tar upp grundläggande begrepp inom hållfasthetsläran såsom jämviktssamband, deformationssamband och materialsamband. Dragna/tryckta stänger och statiskt bestämda och statiskt obestämda stångbärverk behandlas. Vridna axlar med olika tvärsnitt (cirkulära och icke-cirkulära, tunnväggiga och massiva av olika form) studeras. Balkar med både statiskt bestämd och statiskt obestämd uppläggning analyseras. Elementarfall ges. Stabilitet, svängning och utmattning studeras och fleraxliga spänningstillstånd, både två- och tre-axliga, analyseras. Sista kapitlet behandlar energimetoder, där bl a Castiglianos sats ges.
Efter varje delavsnitt med teoretisk bakgrund ges genomräknade och kommenterade tillämpningsexempel. Varje kapitel avslutas med ett antal övningsuppgifter med svar. Centrala begrepp inom hållfasthetsläran och viktiga formler, tabeller och diagram har samlats i ett separat supplement. Detta supplement kan utgöra en formelsamling till studenterna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Teknisk hållfasthetslära
 2. +
 3. Hållfasthetslära : allmänna tillstånd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hållfasthetslära : allmänna tillstånd av Niels Saabye Ottosen, Matti Ristinmaa, Christer Ljung (häftad).

Köp båda 2 för 1182 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Teknisk hållfasthetslära. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Daterad litteratur
  Fredrik Hansson, 17 mars 2015

  Det som är bra är de många övningarna och formelsamlingen som har många elementarfall att använda i uträkningarna. Tillsammans med lösningsboken går det att lära sig mycket på att bara räkna uppgifterna. I övrigt känns boken väldigt daterad med felaktigheter som inte har korrigerats sedan 2001, ofullständiga förklaringar och vissa svåra delar är alldeles för korta. Många saker tas för givet från mekaniken etc.

 2. Formelsamlingen är behållningen.
  Ida Kristina Lundahl, 8 oktober 2014

  Exemplen kan ofta hoppa över beräkningssteg som skulle behöva upprepas eller tvärtom upprepa vissa saker för mycket men behållningen för mig med boken var formelsamlingen. Många områden som annars kan vara väldigt irriterande att sitta och beräkna för hand med differentialekvationer och liknande finns "förkortade" i form av elementarfall och förenklingar som lätt används för att approximera det man är intresserad av.

 3. Extremt dålig litteratur! Härledningar finns knappt...
  David Hansson, 11 november 2013

  Extremt dålig litteratur!

  Härledningar finns knappt eller är alldeles för korta.. Dåliga och tråkiga illustrationer. I princip inte några förklaringar till varför man använder formlerna eller var det kommer ifrån, och ingen relation till verkligheten! Man lär sig i princip inget alls av att läsa boken. Försök hitta andra böcker, exempelvis på engelska, de är mycket mer gedigna och genomarbetade som förmodligen uppfyller alla de punkter som denna bok inte gör!

 4. Korta avsnitt om varje del, få exempel och...
  ---, 11 september 2013

  Korta avsnitt om varje del, få exempel och räkneuppgifter.

  Lite information om härledningar av uttryck, samtidigt som andra saker upprepas ferla gång på ett uppslag.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Tore Dahlberg

 • Failure Fracture Fatigue

  Tore Dahlberg, Anders Ekberg

  The theory of linear elastic fracture mechanics is discussed and extended to account for a small zone of plastic yielding at the crack tip.Stable and unstable crack growth is investigated as well as crack growth at cyclic loading. Then the focus i...

Övrig information

Tore Dahlberg är professor vid avdelningen för hållfasthetslära, Institutionen för konstruktions- och produktionsteknik, IKP, vid Linköpings universitet. Han har flerårig erfarenhet av ingenjörs-utbildning på högskolenivå.