Att förklara samhället (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
371
Utgivningsdatum
2003-06-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Karlsson, Jan Ch., Ekström, Mats, Jakobsen, Liselotte, Danermark, Berth
Dimensioner
223 x 155 x 20 mm
Vikt
540 g
SAB
O:dd
ISBN
9789144027722

Att förklara samhället

(1 röst)
Häftad, Svenska, 2003-06-01
294 kr
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Att förklara samhället är en bok i metodologi. Med den kritiska realismen som grund presenterar författarna metodologiska riktlinjer för en samhällsvetenskap med höga anspråk på att kunna förklara samhälleliga förhållanden.

Bokens nio kapitel behandlar samhällsvetenskapens ontologiska och epistemologiska grunder, begreppsbildning och strukturell analys, kausalitet och förklaring, samhällsvetenskapen som tolkande vetenskap, förhållandet mellan struktur och aktör, olika former av slutledningar och tankeoperationer, relationen mellan det generella och det individuella, teoriers betydelse i forskningspraktiken, olika sätt att koppla teori och empiri, kombinationer av metoder (det som i boken kallas kritisk metodpluralism) samt grunderna för en samhällsrelevant samhällsvetenskap.

Kritiken mot de positivistiska vetenskapsidealen, empirismen och tron på den objektiva, bevisade kunskapen har delvis slagit över i sin motsats, en överdriven försiktighet, en långtgående relativism, en betoning på vad vetenskapen inte kan göra i stället för vad den kan göra. Denna bok visar att det finns ett fruktbart alternativ till dessa positioner, ett alternativ som ger mer realistiska och samtidigt konstruktiva grunder för samhällsvetenskaplig forskning.

I denna andra upplaga har flera väsentliga omarbetningar gjorts, främst avseende kopplingarna mellan vetenskap och praktik och relationen mellan struktur och agentskap.

Boken är avsedd för akademiska utbildningar inom samhällsvetenskap och angränsande ämnen, men vänder sig även till andra med intresse för vetenskapernas grunder och arbetssätt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att förklara samhället
  2. +
  3. Om positivism och hermeneutik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om positivism och hermeneutik av Sten Andersson (häftad).

Köp båda 2 för 566 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Att förklara samhället

Övrig information

Berth Danermark är professor vid Örebro universitet och verksam inom Institutet för handikappvetenskap.
Mats Ekström är professor i Media och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.
Liselotte Jakobsen är fil dr i sociologi och verksam vid avdelningarna för sociologi och genusvetenskap, Karlstads universitet.
Jan Ch. Karlsson är professor i sociologi och verksam vid Arbetsvetenskap, Karlstads universitet.