Demokrati och lärande - Om valfrihet, gemenskap och övervägande i skola och samhälle (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2003-10-01
Upplaga
01
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Jonsson, Britta (red.), Roth, Klas (red.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
225 x 157 x 20 mm
Vikt
470 g
SAB
Ocgaa,Eaboc
ISBN
9789144029559
Demokrati och lärande - Om valfrihet, gemenskap och övervägande i skola och samhälle (häftad)

Demokrati och lärande - Om valfrihet, gemenskap och övervägande i skola och samhälle

Häftad Svenska, 2003-10-01
382
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Demokratin och utbildningen av demokratiska samhällsmedlemmar ställs i dag inför stora utmaningar. Vi behöver därför gemensamt definiera demokratin på nytt.

Samhället och skolan utgör en mångkulturell miljö. Genom samhällsutvecklingen har ekonomi, kultur och politik passerat nationsgränserna, och folkomflyttning och invandring har blivit påtagliga företeelser. Människors arbete har ändrat karaktär från jordbruks- och varuproduktion till kunskaps- och tjänsteproduktion. En individualiseringstrend och ökad valfrihet ställer dessutom såväl vuxna som barn och ungdomar inför nya utmaningar och prövningar. Men även skola och utbildning har förändrats. Skolan är i dag målstyrd och kommunerna har fått ett ökat ansvar. Skolledare och lärare har därmed fått ökade möjligheter att utforma olika verksamheter inom skolan. Till det inre är dock skolan fortfarande alltför präglad av traditionell kunskapsförmedling. Det finns dåligt med utrymme för skolungdomarna att i praktiken få träning i att delta i samtal, och att genom förnyade demokratiska former få medinflytande i formerna för sitt lärande och skolans vardagliga villkor.

Mot bakgrund av och i relation till de förändringar som sker diskuterar pedagoger, sociologer och statsvetare i denna bok ett antal aktuella och relevanta teman. Flera aktuella undersökningar presenteras som speglar demokrati i dagens skola och även ungdomars erfarenheter, kunskaper och attityder till demokrati. Boken är avsedd att fungera både som kurslitteratur och som debattbok om demokrati och demokratisk utbildning. Den vänder sig till utbildningar inom pedagogik, sociologi, statsvetenskap och närbesläktade samhällsvetenskapliga kunskapsområden. Boken riktar sig också till yrkesverksamma inom skola och andra utbildningsinstitutioner, liksom till var och en som intresserar sig för aktuella teorier, diskussioner och forskningsresultat om demokrati och lärande, skola och ungdomar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Demokrati och lärande - Om valfrihet, gemenskap och övervägande i skola och samhälle
  2. +
  3. Baskunskaper i matematik - för skola, hem och samhälle

De som köpt den här boken har ofta också köpt Baskunskaper i matematik - för skola, hem och s... av Madeleine Löwing, Wiggo Kilborn (häftad).

Köp båda 2 för 718 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Demokrati och lärande - Om valfrihet, gem...

Övrig information

Britta Jonsson och Klas Roth är bokens redaktörer. Övriga författare är Ludvig Beckman, Agneta Bronäs, Tomas Englund, Bernt Gustavsson, Rolf Helldin, Hans-Erik Hermansson, Margaretha Herrman, Hans-Albin Larsson, Ingrid Hårsman, Bo Lindensjö samt Therese Welén.