Kognitiv beteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
480
Utgivningsdatum
2008-06-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 23 mm
Vikt
680 g
SAB
Vlbdö,Vlab
ISBN
9789144030012
Kognitiv beteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt (häftad)

Kognitiv beteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt

Häftad Svenska, 2008-06-01

Slutsåld

Fetma och övervikt är ett eskalerande folkhälsoproblem. Samtidigt är hetsätningsproblematik relativt vanlig bland personer som söker vård för fetma. En av huvudtankarna med boken är att tillgängliggöra evidensbaserad behandling för att effektivisera och underlätta den behandling som ges vid olika kliniker. Grundat på kognitiv beteendeterapi (KBT) och dess evidens för behandling av många andra typer av problem (t.ex. depression, ångest, smärta, etc.) utgår författarna från att en KBT-behandling av hetsätningsstörning kan integreras i övrig evidensbaserad behandling av fetma och psykiatriska problem.
Boken består av två delar. Den första omfattar fakta om hetsätningsproblematik och KBT. Läsaren får ta del av riskfaktorer för hetsätningsproblematik, dess förlopp och konsekvenser, samt en forskningsöversikt. Ett ämne som har debatterats mycket på senare tid är hetsätning och beroende, varför ett kapitel behandlar just ett kognitivt beteendeterapeutiskt och medicinskt perspektiv på mat, ätande och beroende. Boken ger en översiktlig introduktion till KBT. Ett kapitel berör det terapeutiska förhållningssätt som karaktäriserar arbetet med KBT. I dagsläget finns bra KBT-litteratur på svenska som kan rekommenderas som parallell läsning till föreliggande behandlingsmanual.
Den andra delen av boken är en detaljerad manual för KBT-behandling av hetsätningsproblematik. Tillämpning av manualen kräver goda kunskaper om KBT och för de professionella med enbart översiktliga kunskaper om KBT krävs handledning för att manualen ska kunna användas på ett adekvat sätt. Författarna är forskare som strävar efter att integrera den vetenskapliga kunskapen med den kliniska vardagen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Lev med din kropp : om acceptans och självkänsla

    Ata Ghaderi, Thomas Parling

    Lev med din kropp är en bok med ett nytt budskap. Lev det liv du drömmer om MED den kropp och det utseende du har idag. Kanske är det inte ditt utseende som framför allt hindrar dig, utan den betydelse du fäster vid eller tror att andra fäster vid...

  • Från självsvält till ett fullvärdigt liv : en ny KBT-metod i 6 steg

    Ata Ghaderi, Thomas Parling

    Från självsvält till ett fullvärdigt liv vänder sig främst till personer med anorexi, men även till anhöriga och vänner som vill ha kunskap baserad på forskning om mekanismerna bakom anorexi, vad som vidmakthåller den och möjligheterna till föränd...