Kropp och genus i medicinen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
475
Utgivningsdatum
2004-11-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Hovelius, Birgitta (red.), Johansson, Eva E. (red.)
Dimensioner
224 x 155 x 25 mm
Vikt
680 g
SAB
V,Ohj
ISBN
9789144032177
Kropp och genus i medicinen (häftad)

Kropp och genus i medicinen

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2004-11-01
596

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Författarna behandlar här ur olika utgångspunkter ämnet kropp och genus i medicinen på ett aktuellt och övergripande sätt. De integrerar biologiska förklaringsmodeller i sociokulturella sammanhang och belyser hur genus/kön speglas i vardagslivets hälsa och ohälsa. Särskilt beaktas kvinnors och mäns livsvillkor, livssituation, livsstil, beteenden och hälsoförhållanden under livets lopp. Boken är avsedd för grundutbildningen inom läkar- och vårdutbildningar och för yrkesverksamma.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kropp och genus i medicinen
 2. +
 3. Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kr... av Bessel Van Der Kolk (häftad).

Köp båda 2 för 825 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Jourhandboken

  Sven Andersson, Birgitta Hovelius

  Den första upplagan av den norska boken Legevakthåndboken utkom år 1993 och den tredje 2007 med en omfattande uppdatering 2010. Efter drygt två års arbete är det nu dags för den svenska utgåvan av boken som fått namnet Jourhandboken. Samtliga kapi...

 • Allmänmedicin

  Steinar Hunskår, Birgitta Hovelius, Christer Andersson, Annika Bardel, Cecilia Björkelund

  Allmänmedicin är den svenska versionen av tredje utgåvan av den norska läro¿boken Allmennmedisin, avsedd för läkarnas grundutbildning. Alla kapitel har bearbetats och uppdaterats och några helt nya kapitel har tillkommit sedan förra utgåvan. Beton...

Övrig information

Målsättningen med denna bok har varit att behandla ämnet kropp och genus i medicinen på ett brett sätt. Ett stort antal författare har inbjudits att skriva i boken. Ambitionen har varit att integrera biologiska förklaringsmodeller i sociokulturella sammanhang och belysa hur genus/kön återspeglas i vardagslivets hälsa och ohälsa. Det som särskilt beaktas är kvinnors och mäns livsvillkor, livssituation, livsstil, beteenden och hälsoförhållanden under livets lopp. Därmed synliggörs att normer och värderingar kring kvinnligt och manligt är skapade i sociala sammanhang och därmed föränderliga. Maktförhållanden, relationer och beroende mellan kvinnor och män är andra teman som återkommer i flera kapitel.

Det första avsnittet i boken, Genus/kön i medicinen, innehåller presentationer av och diskussioner om begrepp, definitioner och teorier inom genusforskningen idag. Inom området Sjukdomar, symtom och åtgärder i ett genusperspektiv har vi valt ut några vanliga sjukdomar och besvär, där genus/kön diskuterats under senare år (hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fetma, osteoporos, smärta, depression och alkoholmissbruk). Genusperspektiv på åtgärder och behandling i vården berörs i kapitlen om sjukskrivning, rehabilitering och läkemedel. Övriga avsnitt i boken har huvudrubrikerna Genus i vardagsrelationer inom vården, Sexualitet och genus och Hälsa och ohälsa under livets lopp.

En bok för grundutbildningen inom läkar- och vårdutbildningarna med betoning på genus har länge efterlysts av studenter och vår förhoppning är att denna bok kommer att fylla detta behov. Bokens målgrupp är studenter inom dessa utbildningar men vi har också tänkt att boken kan vara användbar för yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.