Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2004-01-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
224 x 155 x 16 mm
Vikt
440 g
SAB
Dd
ISBN
9789144033068
Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori (häftad)

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2004-01-01
376
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det vetenskapliga arbetet och dess resultat blir alltmer betydelsefulla i det moderna samhället. Kraven som ställs på vetenskapliga undersökningar blir därmed högre. De som gör vetenskapliga undersökningar måste därför ha en större insikt i det vetenskapliga tänkande som ligger till grund för deras arbete. Denna bok visar på vilka kunskapsteoretiska och metafysiska grunder det vetenskapliga tänkandet vilar. Med utgångspunkt i klassisk normativ kunskapsteori, som behandlar vardaglig kunskap, diskuteras olika uppfattningar om hur man skall bedriva vetenskap, och vilka anspråk vetenskapen kan ha på sanning och rationalitet inom de positivistiska och hermeneutiska vetenskaperna. Vidare diskuteras kvantitativ och kvalitativ metodteori, med avsikt att visa hur dessa metoder kan förstås med hänvisning till vetenskapsteorin.

I denna andra upplaga har avsnitten om hermeneutik och kvalitativa metoder fått större utrymme, liksom avsnitt som behandlar olika konstruktionistiska ansatser inom forskning. Boken har dessutom kompletterats med ett namn- och sakregister.

Boken vänder sig främst till studerande inom humanistiska, samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen, men även till dem som studerar hälso- och naturvetenskapliga ämnen. Den kan både användas på grundnivån vid universitet och högskola, och som fördjupning vid forskarutbildningar. Den kan även läsas av dem som är intresserade av filosofisk kunskaps- och vetenskapsteori.

Andra upplagan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori
 2. +
 3. Gud, kunskap och vara - Kunskapsteori och metafysik hos Ingemar Hedenius

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gud, kunskap och vara - Kunskapsteori och metaf... av Sebastian Rehnman (häftad).

Köp båda 2 för 583 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kurslitteratur
  Thea, 24 maj 2018

  Fantastisk som kurslitteratur, enkel att förstå och hänga med i och bra material. Även lättläst och inte allt för repetitiv.

 2. Pedagogisk skickligt
  Thorbjörn Carlsten, 21 september 2016

  Här är ett utmärkt bidrag i att lära ut ibland svår vetenskapsteori på ett underhållande pedagogiskt utmärkt sätt för både akademi och folkbildning!

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteo...

Övrig information

Jan Hartman är filosofie doktor i teoretisk filosofi och universitetslektor vid filosofiska institutionen, Lunds universitet. Han har mångårig erfarenhet av undervisning i teoretisk filosofi, samt i vetenskapsteori och metodteori vid hälsovetenskapliga utbildningar.