Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2004-01-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
224 x 155 x 16 mm
Vikt
440 g
SAB
Dd
ISBN
9789144033068
Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori (häftad)

Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2004-01-01
319
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det vetenskapliga arbetet och dess resultat blir alltmer betydelsefulla i det moderna samhället. Kraven som ställs på vetenskapliga undersökningar blir därmed högre. De som gör vetenskapliga undersökningar måste därför ha en större insikt i det vetenskapliga tänkande som ligger till grund för deras arbete. Denna bok visar på vilka kunskapsteoretiska och metafysiska grunder det vetenskapliga tänkandet vilar. Med utgångspunkt i klassisk normativ kunskapsteori, som behandlar vardaglig kunskap, diskuteras olika uppfattningar om hur man skall bedriva vetenskap, och vilka anspråk vetenskapen kan ha på sanning och rationalitet inom de positivistiska och hermeneutiska vetenskaperna. Vidare diskuteras kvantitativ och kvalitativ metodteori, med avsikt att visa hur dessa metoder kan förstås med hänvisning till vetenskapsteorin.

I denna andra upplaga har avsnitten om hermeneutik och kvalitativa metoder fått större utrymme, liksom avsnitt som behandlar olika konstruktionistiska ansatser inom forskning. Boken har dessutom kompletterats med ett namn- och sakregister.

Boken vänder sig främst till studerande inom humanistiska, samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen, men även till dem som studerar hälso- och naturvetenskapliga ämnen. Den kan både användas på grundnivån vid universitet och högskola, och som fördjupning vid forskarutbildningar. Den kan även läsas av dem som är intresserade av filosofisk kunskaps- och vetenskapsteori.

Andra upplagan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori
  2. +
  3. Argumentationsanalys : färdigheter för kritiskt tänkande

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Pedagogisk skickligt
    Thorbjörn Carlsten, 21 september 2016

    Här är ett utmärkt bidrag i att lära ut ibland svår vetenskapsteori på ett underhållande pedagogiskt utmärkt sätt för både akademi och folkbildning!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteo...

Övrig information

Jan Hartman är filosofie doktor i teoretisk filosofi och universitetslektor vid filosofiska institutionen, Lunds universitet. Han har mångårig erfarenhet av undervisning i teoretisk filosofi, samt i vetenskapsteori och metodteori vid hälsovetenskapliga utbildningar.