Historiebruk : att använda det förflutna (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
160 x 225 x 20 mm
Vikt
480 g
SAB
K:d
ISBN
9789144036793
Historiebruk : att använda det förflutna (häftad)

Historiebruk : att använda det förflutna

(1 röst)
Häftad Svenska, 2005-01-01
322
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Hur används det förflutna för att skapa kunskap? Vilken historia kan museerna berätta? Hur påverkar filmer som Utvandrarna och Schindlers list landskapsuppfattning och historiesyn? Varför reser man monument? Hur fungerar en självbiografi? Frågorna rör hur det förflutna gestaltas till historia i olika delar av historiekulturen - på institutioner eller under politiska, kommersiella och existentiella villkor. Det är inte de medvetna falsarierna eller uppenbara missbruken av historia som avslöjas i denna bok, utan de mångfasetterade situationer och sammanhang som gör det förflutna meningsbärande. Boken inleds med en teoretisk genomgång av begrepp och sammanhang. Konkreta exempel på samtida iakttagelser avser att inspirera läsaren till en ny syn på hur historia används. Boken vänder sig till universitetsstuderande och andra som har glädje av att kunna se och förstå det historiekulturella fältet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historiebruk : att använda det förflutna
  2. +
  3. Metodövningar i historia 2 - Historisk teori, metod och källkritik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Metodövningar i historia 2 - Historisk teori, m... av Thomas Lindkvist (häftad).

Köp båda 2 för 624 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Historiebruk : att använda det förflutna

Övrig information

Hur används det förflutna för att skapa kunskap? Vilken historia kan museerna berätta? Hur påverkar filmer som Utvandrarna och Schindlers list landskapsuppfattning och historiesyn? Varför reser man monument? Hur fungerar en självbiografi?

Frågorna rör hur det förflutna gestaltas till historia i olika delar av historiekulturen på institutioner eller under politiska, kommersiella och existentiella villkor. Det är inte de medvetna falsarierna eller uppenbara missbruken av historia som avslöjas i denna bok, utan de mångfasetterade situationer och sammanhang som gör det förflutna meningsbärande. Boken inleds med en teoretisk genomgång av begrepp och sammanhang. Konkreta exempel på samtida iakttagelser avser att inspirera läsaren till en ny syn på hur historia används.

Boken vänder sig till universitetsstuderande och andra som har glädje av att kunna se och förstå det historiekulturella fältet.