Den skapande läsaren : hermaneutik och tolkningskompetens (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2005-03-01
Upplaga
01
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
223 x 155 x 8 mm
Vikt
220 g
SAB
Ddca
ISBN
9789144038469
Den skapande läsaren : hermaneutik och tolkningskompetens (häftad)

Den skapande läsaren : hermaneutik och tolkningskompetens

hermeneutik och tolkningskompetens

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2005-03-01

Slutsåld

Vad händer när vi läser en text? Varför kan samma text tolkas på så må nga olika sätt ? men ändå inte hur som helst?I den här boken vill förf attaren ge en helhetsbild av texttolkningsproblematiken. Tolkningen be skrivs som en ?hermeneutisk båge? där vår första spontana förståelse a v en text prövas och nyanseras genom metodisk analys, med målsättninge n att nå fram till en kreativ tillämpning av texten. Den skapande läsa ren riktar sig i första hand till dem som i sina studier, t.ex. i reli gionsvetenskap, filosofi, historia eller litteraturvetenskap, ställs i nför uppgiften att skriva uppsatser och avhandlingar. Genom dessa skri ftliga arbeten skall studenten visa sin förmåga att tolka vetenskaplig a texter, skönlitteratur, tidningsartiklar eller andra skrivna källor. Att avlägga en examen inom en viss akademisk disciplin innebär att bl i bedömd som en kompetent uttolkare inom det egna ämnesområdet. Kompet ens handlar inte bara om insamlad kunskap, utan också om praktiska fär digheter, där man visar sin förmåga att tillämpa det man har lärt sig. Boken erbjuder läsaren redskap för att komma vidare i denna kreativa tolkningsprocess.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den skapande läsaren : hermaneutik och tolkningskompetens. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bra introduktionsbok
    Tobias Serenitate (Nordmaling), 16 september 2020

    En lättförståelig introduktionsbok i ämnet som gör det roligt att läsa. Med konkreta exempel får man en bra grund i bokens ämne. En bra introduktionsbok som rekommenderas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Björn Vikström

  • Tro hopp och strävan : Gudsriket som tröst och motiv för handling

    Lovisa Nyman, Fredrik Lindström, Björn Vikström, Werner G Jeanrond, Michael Nausner

    Redan nu men ännu inte. Kristen tro bär på ett löfte och ett hopp om att Gud fortsatt verkar med sin skapelse. Och detta handlande kan vi ana glimtvis. Tanken ger tröst och kraft att kämpa vidare men den är ocks...

Övrig information

Vad händer när vi läser en text? Varför kan samma text tolkas på så många olika sätt - men ändå inte hur som helst?

I den här boken vill författaren ge en helhetsbild av texttolkningsproblematiken. Tolkningen beskrivs som en "hermeneutisk båge" där vår första spontana förståelse av en text prövas och nyanseras genom metodisk analys, med målsättningen att nå fram till en kreativ tillämpning av texten.

Den skapande läsaren riktar sig i första hand till dem som i sina studier, t.ex. i religionsvetenskap, filosofi, historia eller litteraturvetenskap, ställs inför uppgiften att skriva uppsatser och avhandlingar. Genom dessa skriftliga arbeten skall studenten visa sin förmåga att tolka vetenskapliga texter, skönlitteratur, tidningsartiklar eller andra skrivna källor. Att avlägga en examen inom en viss akademisk disciplin innebär att bli bedömd som en kompetent uttolkare inom det egna ämnesområdet. Kompetens handlar inte bara om insamlad kunskap, utan också om praktiska färdigheter, där man visar sin förmåga att tillämpa det man har lärt sig. Boken erbjuder läsaren redskap för att komma vidare i denna kreativa tolkningsprocess.