Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2005-10-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 13 mm
Vikt
340 g
SAB
Eabf,F:dd
ISBN
9789144038834
Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter (häftad)

Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter

Häftad Svenska, 2005-10-01
269
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hur planeras och genomförs en undervisning som stimulerar alla barn att utvecklas till reflekterande läsare och skribenter? Den här boken lyfter fram litteraturens och textsamtalets möjligheter att både spegla barnens erfarenheter och vara språngbräda för deras tal-, läs- och skrivutveckling. Den gemensamma läsningen är extra betydelsefull för de barn som ännu inte läser böcker på egen hand. För att skapa läslust och utveckla läsförståelse är det viktigt att låta barnen så tidigt som möjligt få möta nyansrika berättelser från olika tider och kulturer. Genom att få ta del av andra världar får barnen näring till sin identitetsutveckling. Bokens titel, Den meningsfulla språkväven, tar sin utgångspunkt i det latinska ordet textum som betyder vävnad, sammanfogning. Utifrån en gemensam textupplevelse väver barnen under lärarens ledning samman sina tankar kring de stora livsfrågorna. Författaren lägger särskild vikt vid berättande, gemensam läsning, litteratursamtal och reflekterande skrivning för barn i åldrarna 5-12 år. Boken riktar sig därför främst till blivande och verksamma pedagoger i förskolan och grundskolans tidigare år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter
 2. +
 3. Levande texter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Levande texter av Ulf Jansson (inbunden).

Köp båda 2 för 740 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rigmor Lindö

 • Det tidiga språkbadet

  Rigmor Lindö

  Hur erövrar barn i samspel med sin omgivning sina språk och sin förståelse för skriftspråkets funktioner? Den här boken betonar betydelsen av att barn från första levnadsdagen får en rik och varierad språklig stimulans i lustfyllda sammanhang. Und...

 • Farfar, läs för mig!

  Rigmor Lindö, Lars Lindö

  Boken Farfar läs för mig vänder sig till unga föräldrar, far-och morföräldrar men även till förskolepedagoger och andra som har nära kontakter med små barn. För att utveckla ett rikt språk behöver barn bl.a. dagliga sångstunder, högläsning, berätt...

Övrig information

Hur planeras och genomförs en undervisning som stimulerar alla barn att utvecklas till reflekterande läsare och skribenter? Den här boken lyfter fram litteraturens och textsamtalets möjligheter att både spegla barnens erfarenheter och vara språngbräda för deras tal-, läs- och skrivutveckling. Den gemensamma läsningen är extra betydelsefull för de barn som ännu inte läser böcker på egen hand. För att skapa läslust och utveckla läsförståelse är det viktigt att låta barnen så tidigt som möjligt få möta nyansrika berättelser från olika tider och kulturer. Genom att få ta del av andra världar får barnen näring till sin identitetsutveckling.

Bokens titel, Den meningsfulla språkväven, tar sin utgångspunkt i det latinska ordet textum som betyder vävnad, sammanfogning. Utifrån en gemensam textupplevelse väver barnen under lärarens ledning samman sina tankar kring de stora livsfrågorna.

Författaren lägger särskild vikt vid berättande, gemensam läsning, litteratursamtal och reflekterande skrivning för barn i åldrarna 512 år. Boken riktar sig därför främst till blivande och verksamma pedagoger i förskolan och grundskolans tidigare år.