Sjukvårdsledning vid olycka och katastrof : från skadeplats till vårdplats (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
102
Utgivningsdatum
2006-02-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Nilsson, Heléne (medf.), Vikström, Tore (medf.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
223 x 154 x 5 mm
Vikt
180 g
SAB
Vpj-c
ISBN
9789144039053
Sjukvårdsledning vid olycka och katastrof : från skadeplats till vårdplats (häftad)

Sjukvårdsledning vid olycka och katastrof : från skadeplats till vårdplats

Häftad Svenska, 2006-02-01
325
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Här beskrivs hur man upprättar en sjukvårdsledning både i ett skadeområde, på regional nivå och på sjukhus vid olycka och katastrof.Boken utgår från innehållet i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd och hur dessa kan och bör tillämpas praktiskt. I skadeområdet består oftast sjukvårdsledningen initialt av en första ambulans där personalen tar rollerna som sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig. Boken beskriver hur dessa roller och deras olika ansvarsområden samt hur rapporter från ett skadeområde bör utformas. Den regionala nivån med en tjänsteman i beredskap som larmmottagare beskrivs, samt hur denna funktion bör kunna initiera och själv utgöra regional sjukvårdsledning i ett tidigt skede. Vid arbete i stab på regional samt lokal nivå krävs kunskap i stabsmetodik och därför finns även ett kapitel med ett förslag på hur det går att tillämpa rollerna som sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig i stabsarbetet. Boken är avsedd som kurslitteratur vid "PS - Prehospital Sjukvårdsledning" samt vid kurs i regional ledning.Den är också lämplig vid andra utbildningar där det ingår att känna till eller kunna sjukvårdens ledningsstruktur och arbetssätt vid olycka, katastrof eller kris. Boken vänder sig till all hälso- och sjukvårdspersonal som kan komma att arbeta i ett skadeområde, i en regional ledning eller leda den katastrofmedicinska verksamheten på ett sjukhus.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sjukvårdsledning vid olycka och katastrof : från skadeplats till vårdplats
 2. +
 3. Katastrofmedicinsk beredskap : att leda sjukvård på ett särskilt sätt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Katastrofmedicinsk beredskap : att leda sjukvår... av Heléne Nilsson, Tomas Kristiansson (häftad).

Köp båda 2 för 672 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Akut kirurgi : med traumatologi

  Lars-Erik Hansson, Tore Vikström

  Akut kirurgi utgör en stor del av den kirurgiska verksamheten och spänner från att ta hand om patienter på akutmottagningen till akuta operationer av patienter med livshotande skador, inre blödningar eller infektioner. När nu andra utökade upplaga...

 • Katastrofmedicinsk beredskap : att leda sjukvård på ett särskilt sätt

  Heléne Nilsson, Tomas Kristiansson

  Katastrofmedicinsk beredskap beskriver sjukvårdens katastrofmedicinska beredskap och utgår ifrån den nationella ledningsmodell som ligger till grund för hälso- och sjukvårdens respons på allvarlig händelse. Boken beskriver det nationella PS-koncep...

Övrig information

En viktig del inom katastrofmedicin är att vid en olycka eller katastrof alltid etablera en sjukvårdsledning. Denna bok beskriver innehållet i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd och hur dessa kan och bör tillämpas praktiskt vid upprättande av en sjukvårdsledning både i ett skadeområde, på regional nivå och på sjukhus vid olycka och katastrof.

I ett skadeområde består oftast sjukvårdsledningen initialt av en första ambulans där personalen tar rollerna som sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig. Boken ger en praktisk beskrivning av dessa roller och deras olika ansvarsområden samt hur rapporter från ett skadeområde bör vara utformade. Den regionala nivån med en tjänsteman i beredskap som larmmottagare beskrivs, samt hur denna funktion bör kunna initiera och själv utgöra regional sjukvårdsledning i ett tidigt skede. Vid arbete i stab på regional samt lokal nivå krävs kunskap i stabsmetodik och därför finns även ett kapitel med ett förslag på hur det går att tillämpa rollerna som sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig i stabsarbetet.

Boken är avsedd som kurslitteratur vid "PS - Prehospital Sjukvårdsledning" samt vid kurs i regional ledning. Den rekommenderas även som litteratur vid andra utbildningar där det ingår att känna till eller kunna sjukvårdens ledningsstruktur och arbetssätt vid olycka, katastrof eller kris. Boken vänder sig till all hälso- och sjukvårdspersonal som kan komma att arbeta i ett skadeområde, i en regional ledning eller leda den katastrofmedicinska verksamheten på ett sjukhus.