Svenska språket under sjuhundra år (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
290
Utgivningsdatum
2005-06-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustrationer
tabeller + diagram
Dimensioner
230 x 160 x 20 mm
Vikt
534 g
SAB
Fc
ISBN
9789144039114
Svenska språket under sjuhundra år (häftad)

Svenska språket under sjuhundra år

en historia om svenskan och dess utforskande

(12 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2005-06-01
333
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Den här boken har undertiteln "En historia om svenskan och dess utforskande". Syftet med det är att antyda att boken åtminstone i ett par avseenden skiljer sig från sina föregångare.Dels ger den en bred översikt av olika sätt att bedriva forskning med inriktning på språkhistoria. Den behandlar också olika specialiteter, såsom namn- och dialektforskning, och den ger en översikt av viktigare rön inom dessa områden.Dels är beskrivningen av det svenska språkets historia uppbyggd i två steg. Först görs i ett kapitel en jämförelse mellan den moderna svenskan och det språk som vi återfinner i källorna från början och mitten av 1300-talet, dvs. det språk som brukar kallas klassisk fornsvenska. I bokens mest omfattande kapitel beskrivs sedan utvecklingen mellan dessa båda ytterpunkter. Till skillnad från vad som brukar vara vanligt bryts inte beskrivningen ner i ett antal perioder, utan de språkdrag som är intressanta i ett utvecklingsperspektiv beskrivs ett i taget, från 1300-talet och framåt.Boken är i första hand skriven som en lärobok för studerande i svenska vid universitet och högskolor. En viktig del av kurserna i svensk språkhistoria utgörs av arbete med äldre texter. För att underlätta det arbetet innehåller boken såväl ett kapitel om texter och textutgivning som ett kapitel där de ordböcker som kan bli aktuella i textarbetet presenteras och där praktiska råd och anvisningar om deras användning ges.Det egna språkets historia är dock ett ämne som intresserar många utanför studenternas skara. Genom sin kronologiska och i stora stycken berättande uppläggning kan boken läsas även av en bredare allmänhet.Denna nya upplaga är i sina huvuddrag oförändrad. Vad som har tillkommit är dels korrigeringar och förtydliganden, dels en uppföljning av den språkhistoriska forskningen fram till och med 2004.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska språket under sjuhundra år
  2. +
  3. Svenskan i tusen år - Glimtar ur svenska språkets utveckling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenskan i tusen år - Glimtar ur svenska språke... av Lena Moberg (häftad).

Köp båda 2 för 606 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svenska språket under sjuhundra år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tydlig och konkret.
    Carolina, 12 februari 2014

    Bra bok för den ger en tydlig helhetsbild i ämnet. Och en fungerande växelverkan av yttre och inre grammatik. Tydliga förklaringar med konkreta exempel.

Visa alla 1 recensioner