Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2003-11-01
Upplaga
01
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 20 mm
Vikt
410 g
SAB
Vcbb,Vmb
ISBN
9789144041674
Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv (häftad)

Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv

ett evolutionsmedicinskt Maten och folksjukdomarna

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2003-11-01

Slutsåld

Detta är en lärobok om kostens betydelse för västvärldens folksjukdomar: hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar. Den är ett försök till heltäckande redovisning av kunskapsläget inom ett mycket stort område. Boken är också en programförklaring för ett evolutionsmedicinskt perspektiv.

Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen inte givit oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och, inte minst, ensidigt intag av frön och bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.

I boken tas varje sjukdomsgrupp upp i enskilda kapitel genom systematisk och kritisk redovisning av kunskapsläget. Särskild tyngd ges åt kontrollerade studier av effekten på kliniskt betydelsefulla utfall såsom död och nyinsjuknanden. Efter varje avsnitt ges förslag till vidareläsning. Därutöver finns en omfattande referenslista på mer än 1 300 vetenskapliga arbeten och böcker med hänvisning i bokens text. Dessa referenser återfinns på förlagets hemsida under adress: www.studentlitteratur.se/matenochfolksjukdomarna

Boken riktar sig i första hand till läkare, sjuksköterskor, dietister, biologilärare och idrottslärare och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området. Valda delar har särskild relevans för kardiologi, strokesjukvård, diabetologi, njursjukvård, onkologi, geriatrik, pediatrik, allmänmedicin, cellbiologi, fysiologi, biologi, växtekologi, jämförande zoofysiologi, zooekologi, humanekologi, arkeologi, osteologi och biologisk antropologi.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Stenåldersperspektiv på födan vi äter
  Heikki Illerhag, 28 november 2014

  Faktaspäckad och vetenskaplig men väl många facktermer utan förklaring för att en icke läkarutbildad ska få full behållning av boken.

 2. Grymt bra !
  Robert Vestman, 4 november 2014

  Känns väldigt trovärdig på det sättet innehållet läggs fram. Bra tankar och rekommendationer. Har ändrat mitt sätt att tänka på en hel del av det som omnämns.

 3. En framtida klassiker?
  Jonas Järneström, 28 januari 2004

  Lindeberg gör här en mkt prydlig och djuplodande genomgång av forskningsläget på alla de vanliga folksjukdomarna ur ett evolutionärt perspektiv, blandat med sina egna forskningsresultat. Att boken i första hand riktar sig till läkare, dietister, biologilärare torde vara en garanti för att faktainnehållet är välkontrollerat och av hög klass. Och ändå kan boken läsas med behållning av intresserade lekmän (som mig tex :-).

  Särskilt intressanta avsnitt är insulinresistens, som tycks lig... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Staffan Lindeberg

 • Food and Western Disease

  Staffan Lindeberg

  Nutrition science is a highly fractionated, contentious field with rapidly changing viewpoints on both minor and major issues impacting on public health. With an evolutionary perspective as its basis, this exciting book provides a framework by whi...