Ordning och reda, systematik och klassificering utgör all vetenskaps början. Som varje vetenskapsgren har litteraturhistorien sitt särskilda sätt att ordna stoffet och sitt eget förråd av termer och begrepp. Period, genre, nationallitteratur, troké, barock och tragedi - vad menas egentligen med sådana ord? Hur används de och hundratals liknande? Samtidigt som Litteraturhistoriens grundbegrepp lämnar svar på dessa frågor visar den på det varierande och ibland motsägelsefulla i olika perioders och forskares terminologi och sätt att närma sig diktkonsten. Mycket har hänt sedan Staffan Bergsten gav ut den första upplagan av denna bok. För revisionen i föreliggande upplaga svarar en yngre forskare, Lars Elleström, som kompletterar med dagens sätt att se på gamla frågor, som t.ex. den litteraturhistoriska kanon. Han har också sörjt för att nyare skönlitterära texter förts in som belysande exempel. Framställningssättet är genomgående resonerande och analyserande, men tack vare ett utförligt register kan boken också tjäna som uppslagsbok. Boken är avsedd för studenter i litteraturvetenskap vid universitet och högskolor.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Litteraturvetenskap I
av Sigrid Schottenius Cullhed, Andreas Hedberg, Johan Svedjedal, Frida Beckman, Torbjörn Forslid
(häftad).
Det finns 1 recension av Litteraturhistoriens grundbegrepp. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »
Studerar litteraturvetenskap och uppskattar boken som basbok. Språket i boken underlättar läsningen samt förståelsen för lyrik.
Rekommenderar boken verkligen för den som är intresserad av litteraturhistoria.