Miljöetik i praktiken : åtta fall ur svensk miljö- och utvecklingshistoria (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustrationer
ill
Dimensioner
160 x 223 x 20 mm
Vikt
380 g
SAB
Dguh
ISBN
9789144042756
Miljöetik i praktiken : åtta fall ur svensk miljö- och utvecklingshistoria (häftad)

Miljöetik i praktiken : åtta fall ur svensk miljö- och utvecklingshistoria

(2 röster)
Häftad Svenska, 2005-01-01

Slutsåld

Många forskare, politiker och andra aktiva uppmärksammar "miljöproblematikens tredje dimension" - våra moraliska värderingar och natursyners betydelse för hur vi förstår och planerar våra samhällen. Denna bok tar fasta på detta intresse genom att författaren tar ett nytt grepp om de miljöetiska frågorna. Genom att utgå från konkreta fall ur svensk miljö- och utvecklingspraktik förs den miljöetiska teorin samman med konkreta händelser. Läsaren får en inblick i åtta fall som fungerar som utgångspunkt.

Boken vänder sig till alla studenter och doktorander med intresse för miljöetiska frågor inom ämnen som miljövetenskap, miljöetik, u-landskunskap, miljövård, humanekologi, samhällsplanering m.m.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Miljöetik i praktiken : åtta fall ur sven...

Övrig information

Sedan 1970-talets början har miljöetiken vuxit till att bli ett centralt ämne inom miljö- och utvecklingsstudier och hållbarhetsforskning. I Sverige kan man läsa miljöetik på alla stora universitet och de flesta högskolor som separata kurser och som inslag i undervisning i miljöhistoria, humanekologi, miljöfilosofi, miljövård m.m. Intresset för miljöetik ökar på grund av ett ökat allmänt intresse för etikfrågor men också på grund av att många engagerade i miljö- och utvecklingsfrågor är kritiska mot politiska och teknologiska lösningar på överlevnadsproblemen. Många forskare, politiker och andra aktiva uppmärksammar miljöproblematikens tredje

dimension våra moraliska värderingar och natursyners betydelse för hur vi förstår och planerar våra samhällen.

Miljöetik i praktiken tar fasta på detta intresse genom att författaren tar ett nytt grepp om de miljöetiska frågorna. Genom att utgå från konkreta fall ur svensk miljö- och utvecklingspraktik vill författaren föra samman den miljöetiska teorin med konkreta händelser som av många uppfattas som moraliskt problematiska. Läsaren får en inblick i åtta svenska fall som fungerar som utgångspunkt för olika miljöetiska reflektioner. I och med detta får läsaren kunskap om olika sätt att använda sig av miljöetisk teori och om framträdande miljöetiska teorier och deras relevans för praktiska miljömoraliska frågor.

Boken vänder sig till alla studenter och doktorander med intresse för miljöetiska frågor inom ämnen som miljövetenskap, miljöetik, u-landskunskap, miljövård, humanekologi, samhällsplanering m.m.