Genusperspektiv i skolan : om kön, kärlek och makt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
140
Utgivningsdatum
2007-02-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Jalmert, Lars (förf.) / Tegnér, Kajsa (förf.) / Franck, Olof (red.)
Dimensioner
224 x 154 x 8 mm
Vikt
200 g
SAB
Eaaa
ISBN
9789144045474
Genusperspektiv i skolan : om kön, kärlek och makt (häftad)

Genusperspektiv i skolan : om kön, kärlek och makt

(3 röster)
Häftad, Svenska, 2007-02-01
260
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast onsdag 13 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
I skolans uppdrag ingår att förmedla och gestalta värdegrundsfrågor kring bland annat jämställdhet med hänsyn till köns- och genusperspektiv. Trots detta talas det på många håll tyst och försynt - om det över huvud taget talas - om rättighetsfrågor med hänsyn till kön och genus. Samtidigt visar erfarenhet från skolor där dessa frågor diskuteras att ungdomar ofta har ett stort och uppriktigt intresse för dem.

Det är viktigt att lärare diskuterar och analyserar både genus- och sam- levnadsperspektiv och hur dessa kan och bör komma till uttryck i undervisningen. I den här antologin belyser sju lärarutbildare och forskare frågor som är betydelsefulla att fundera över och ge utrymme för inom ramen för en god och allsidig genus- och samlevnadsundervisning: Är sex ett kunskapsområde och i så fall i vilken mening? Vad har kön och genus med pedagogik att göra? Hur kan homo-, bi- och transsexuellas rättigheter lyftas fram i skolans verksamhet? På vilket sätt kan begrepp som genus och etnicitet behandlas? Hur, var och när bör könsstrukturer och könsrelaterade maktförhållanden tas upp med hänsyn till skolan, dess personal och ungdomar? På vilka existentiella grunder kan en undervisning om sex och kärlek bedrivas? Varje kapitel avslutas med några förslag på frågor att fundera över och diskutera samt rekommenderad litteratur att läsa vidare på egen hand.

Boken riktar sig i första hand till lärarutbildningarnas studenter med inriktning mot grundskolans senare år och gymnasieskolan. Den är också lämplig för kompetensutveckling av verksamma lärare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Genusperspektiv i skolan : om kön, kärlek och makt
  2. +
  3. Psykologi och kön : från könsskillnader till genusperspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Psykologi och kön : från könsskillnader till ge... av Eva Magnusson (inbunden).

Köp båda 2 för 617

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Genusperspektiv i skolan : om kön, kärlek...