Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
597
Utgivningsdatum
2007-09-01
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur
Dimensioner
223 x 155 x 30 mm
Vikt
840 g
SAB
Dd,O:dd
ISBN
9789144046150
Tolkning och reflektion. Vetenskapsfilosofi och kvalitatitv metod. (häftad)

Tolkning och reflektion. Vetenskapsfilosofi och kvalitatitv metod.

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2007-09-01

Slutsåld

När första upplagan av Tolkning och reflektion utkom 1994 bröt den nya vägar inom kvalitativ samhällsforskning och samhällsvetenskaplig metodologi. Boken blev snabbt något av en modern klassiker och används flitigt på metodkurser vid universitet och högskolor.

En grundtanke i boken är att data alltid är tolkade och konstruerade mot bakgrund av de personliga, kulturella, ideologiska och språkliga referensramar som vi bär med oss. Reflektion innebär att ta ett steg bakåt från tolkningen: att tolka sina egna tolkningar, perspektivera sitt eget perspektiv, ställa sin egen auktoritet som uttolkare och författare i självkritisk belysning.

I boken navigerar författarna i utrymmet mellan den abstrakta filosofin och den metodologiska kokboken. Avsikten är att lyfta nivån på kvalitativ metod genom att foga in vetenskapsfilosofi som ett centralt och fortlöpande inslag i empiriskt förankrad samhällsvetenskap. Omvänt är syftet att föra abstrakta vetenskapsfilosofiska tankegångar till en nivå där de blir mer konkret tillämpliga för kvalitativ forskning. Detta betyder en intellektualisering av kvalitativ metod och samtidigt en pragmatisering av vetenskapsfilosofi.

Boken innehåller nytolkningar och kritiska diskussioner av viktigare kvalitativa ansatser som bland annat grundad teori, etnografi, hermeneutik, kritisk teori och postmodernism. Denna andra upplaga av boken har uppdaterats med aktuell forskning, fått en mer pedagogisk kapitelstruktur och flera nyskrivna avsnitt om bland annat socialkonstruktionism och kritisk realism. Hermeneutiken har getts en ny framställning både i innehåll och form. Dessutom har nya idéer utvecklats om hur man kreativt kan utveckla kunskap utifrån reflexiv metod.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Tolkning och reflektion. Vetenskapsfilosofi och kvalitatitv metod.. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Värsta boken

    I det närmsta omöjlig att förstå om man inte har mycket tidigare erfarenhet av kvalitativ metod:.. Oerhört förkrånglad och det krävdes en hel del googling..

  2. En klassiker som skulle kunna vara ett mästerverk
    Magnus Norberg, 8 februari 2015

    En bok som alla kvalitativa forskare bör läsa. Den är ganska krävande för en nybörjare och kan utvecklas något mer. Med några justeringar och förtydliganden så har boken potential att bli ett mästerverk.

Visa alla 2 recensioner