Det nya Östeuropa : stat och nation i förändring (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
444
Utgivningsdatum
2009-06-30
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Gerner, Kristian (förf.) / Jerre, Ulrika (förf.) / Johansson, Andreas (förf.) / Jonsson, Anna (förf.) / Likic-Brboric, Branka (förf.) / Linde, Jonas (förf.) / Nordström, Anders (förf.) / Nowak, Mattias (förf.) / Rodin, Johnny (förf.) / Saxonberg, Steven (förf.) / Sedelius, Thomas (förf.) / Svensson,
Dimensioner
222 x 155 x 25 mm
Vikt
630 g
SAB
Km
ISBN
9789144053035
Det nya Östeuropa : stat och nation i förändring (häftad)

Det nya Östeuropa : stat och nation i förändring

Häftad Svenska, 2009-06-30
449
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Sedan Berlinmurens fall 1989 har de östeuropeiska länderna genomgått komplicerade stats- och nationsbyggnadsprocesser. I Det nya Östeuropa - stat och nation i förändring belyser forskare från olika discipliner dessa processer i elva länder: Lettland, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ukraina och Vitryssland.

Fokus läggs på framförallt tre områden. Det första är den offentliga maktens organisering och relationen mellan statens institutioner. Det andra är idéer och föreställningar om nationen som en specifik gemenskap och de uttryck denna tar sig. Det tredje är de materiella förutsättningarna för dessa processer, såsom befolkning, territorium och ekonomi. I de avslutande temakapitlen lyfts några, för förändringsprocessen särskilt centrala, aspekter fram i ett jämförande perspektiv. Här diskuteras framväxten av presidentmakt respektive parlamentarism, civilsamhällets roll, demokratins utveckling samt de internationella organisationernas betydelse för stats- och nationsbyggnadsprocesserna.

Boken är avsedd för kurser på grundläggande universitetsnivå i statsvetenskap samt angränsande samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen. Boken är också av intresse för journalister, tjänstemän och politiker som arbetar med frågor som rör Östeuropa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det nya Östeuropa : stat och nation i förändring
  2. +
  3. Sörja ett liv, leva ett annat : om flyktingens mörker och ljus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sörja ett liv, leva ett annat : om flyktingens ... av Li Bennich-Björkman (inbunden).

Köp båda 2 för 688 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Det nya Östeuropa : stat och nation i för...