Yttrandefrihet och tryckfrihet : handbok för journalister (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2009-08-14
Upplaga
6
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
220 x 155 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Occ.01,Oel-c,Bs
ISBN
9789144056760
Yttrandefrihet och tryckfrihet : handbok för journalister (häftad)

Yttrandefrihet och tryckfrihet : handbok för journalister

Häftad Svenska, 2009-08-14

Slutsåld

Handboken presenterar lättfattligt de lagar som reglerar yttrande- och informationsfrihet i Sverige. Lagreglerna presenteras i den ordning de blir aktuella i journalistiskt arbete. Först regler som rör research/faktasökning; hit hör bl.a. meddelarfriheten och rätten att ta del av myndigheters handlingar och därefter regler om vad som får publiceras; vilka yttranden är brottsliga? Till sist behandlas statens befogenheter att försvåra eller ingripa mot medborgares informationshantering.
Tre av våra grundlagar innehåller regler om yttrandefrihet: regeringsformen, tryckfrihets-förordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Därutöver gäller som svensk lag Europa-konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. En rad vanliga lagar påverkar samtidigt våra rättigheter att söka och sprida information.
Boken behandlar också Pressens Opinionsnämnd och Granskningsnämnden för radio och TV. Den avslutas med en bilaga där de viktigaste lagtexterna återges.
Boken är i första hand skriven för yrkesverksamma journalister men reglerna gäller för alla medborgare som vill skaffa, ordna, bearbeta eller sprida information. Boken fungerar både som uppslags-verk för yrkesverksamma och som lärobok inom högre utbildning. I denna sjätte upplaga beaktas lagändringar och rättspraxis t.o.m. juli 2009.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders R Olsson

Bloggat om Yttrandefrihet och tryckfrihet : handbok ...