Systemskifte? : den nya svenska välfärdspolitiken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2011-04-26
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur
Dimensioner
222 x 155 x 12 mm
Vikt
330 g
SAB
Ocg
ISBN
9789144057347
Systemskifte? : den nya svenska välfärdspolitiken (häftad)

Systemskifte? : den nya svenska välfärdspolitiken

Häftad Svenska, 2011-04-26
349
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Bokens övergripande frågeställning är vad som förklarar den svenska välfärdsstatens utveckling sedan 1990-talets svåra ekonomiska kris. Tillsammans ger bokens kapitel en bred bild av hur det svenska politiska systemet fungerar. Ett antal centrala beslut och händelser i modern svensk politisk historia analyseras ingående, till exempel 1990-talets budgetsanering och pensionsreform.

I boken argumenterar författaren för att den relativt universella välfärdsmodellen, som nu har funnits i åtminstone ett halvsekel, har fått ett förhållandevis brett politiskt stöd hos medborgarna. Radikala nedskärningar är därför närmast omöjliga. Vissa välfärdsprogram har dock visat sig vara mindre motståndskraftiga än andra, bland annat beroende på att deras uppbyggnad ger möjligheter att genomföra besparingar i det fördolda. Boken visar också hur nya intresseorganisationer som till exempel pensionärsorganisationerna har ett betydande inflytande, medan LO:s inflytande framstår som svagare än vad ofta hävdas i den offentliga debatten.

Boken vänder sig i första hand till studenter i statsvetenskap, sociologi eller socialt arbete, men även till den politiskt intresserade som vill lära sig mer om den nya svenska välfärdspolitiken.

På författarens blogg - se länken till höger - finns arbetsmaterial som kopplar bokens argument till aktuella politiska händelser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Systemskifte? : den nya svenska välfärdspolitiken
  2. +
  3. Digital demokrati? Partierna i en ny tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Digital demokrati? Partierna i en ny tid av Ulf Bjereld, Sofie Blombäck, Marie Demker, Linn Sandberg (häftad).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Lindbom

Bloggat om Systemskifte? : den nya svenska välfärdsp...