Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
249
Utgivningsdatum
2013-09-12
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 10 mm
Vikt
362 g
SAB
Vlaab
ISBN
9789144068152
Från apati till aktivitet : teori och behandling av flyktingbarn med svår psykisk ohälsa (häftad)

Från apati till aktivitet : teori och behandling av flyktingbarn med svår psykisk ohälsa

Häftad Svenska, 2013-09-12

Slutsåld

Flyktingbarn som söker en fristad i vårt land påverkas ofta av egna svåra upplevelser av krig, våld och övergrepp. Många utvecklar allvarliga tecken till psykisk ohälsa. En del barn utvecklar ett apatiskt uppgivenhetssyndrom. När de så kallade apatiska flyktingbarnen dök upp i början av 2000-talet var bristen på kunskap stor. Inte sällan ledde det till att barnen inte fick hjälp eller att insatserna försämrade barnens tillstånd. I dag har både forskning och erfarenheterna av förebyggande insatser och behandling gjort stora framsteg.
Denna bok är den första i sitt slag om teori och behandling av barn med svåra uppgivenhetssyndrom, kunskaper som rör alla traumatiserade flyktingbarn som, om de inte behandlas på rätt sätt, riskerar att utveckla uppgivenhetssyndrom. Bokens författare är forskare, läkare, psykologer, sjukgymnaster, jurister, psykoterapeuter, sjuksköterskor, socionomer och socialpedagoger. Boken tar bland annat upp:

Effekter av långvarig stress på föräldra-barnrelationen
Biologiska och psykologiska effekter av trauma och uppgivenhetssyndrom
Beskrivningar av olika behandlingsmodeller
Nutritionsbehandling vid uppgivenhetssyndrom
Förebyggande insatser
Historiska erfarenheter av uppgivenhetssyndrom
Mänskliga rättigheter och etik
Asylprocessen och juridik

Hur påverkas behandlaren?

Boken riktar sig till alla som möter flyktingbarn med svår psykisk ohälsa eller uppgivenhetssyndrom: läkare, sjuksköterskor, studenter och andra inom vård, socialtjänst, skola, förskola, kommuner och andra myndigheter men också alla viktiga personer som finns runt barnen och deras familjer i sociala nätverk och frivilligorganisationer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Barnhälsovetenskap

    Mitch Blair, Sarah Stewart-Brown, Anders Hjern, Sven Bremberg, Rachel Crowther

    Barnhälsovetenskap är vetenskapen om att främja barns och ungdomars hälsa och välbefinnande i vidaste mening. Detta är något som kräver engagemang och samarbete från många olika individer och organisationer i samhället - inte enbart de som arbetar...

  • The right to health : theory and practice

    Gunilla Backman, Shahira Ahmed, Henry Ascher, Sivan Bomze, Lisa Forman

    Health and human rights law (the right to health) are two very powerful and influential professional areas. Their objectives are similar: to improve the well-being of the whole population and to ensure that everyone, without discrimination, has ac...