Textens mening och makt : metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
536
Utgivningsdatum
2012-08-14
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur
Medarbetare
Robertson, Alexa (förf.) / Bergström, Göran (red.) / Bergström, Göran (red.) / Boréus, Kristina (red.) / Boréus, Kristina (red.)
Dimensioner
230 x 155 x 25 mm
Vikt
980 g
SAB
O:dd,F.064
ISBN
9789144074764
Textens mening och makt : metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursa (häftad)

Textens mening och makt : metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursa

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2012-08-14

Slutsåld

I moderna samhällen flödar texter och bilder. De är resultat av kommunikation mellan individer och grupper. Men de är också centrala för hur vi förstår och agerar i samhället. Därför måste den som studerar samhället kunna analysera bildens och textens mening och makt. I boken får man som läsare insikt i vad som utmärker olika textanalytiska inriktningar, hur de kan användas, samt hur de kan relateras till överväganden av samhälls- och vetenskapsteoretisk karaktär.

I denna tredje utvidgade och aktualiserade upplaga visas hur man kan analysera texter och bilder utifrån följande inriktningar:

* innehållsanalys

* argumentationsanalys

* idé- och ideologianalys

* begreppshistoria

* narrativanalys

* analys av metaforer, grammatik och ordval

* visuell textanalys

* diskursanalys

Varje inriktning ges en teoretisk bakgrund, men boken är framför allt inriktad på hur man gör. Konkreta och detaljerade exempel hämtade ur aktuell forskning, liksom övningsuppgifter med utarbetade förslag till lösningar, åtföljer varje inriktning. I boken behandlas även frågor om tolkning. Boken vänder sig till samhällsvetare och humanister med intresse för text- och diskursanalys, framför allt studenter och forskarstuderande vid universitet och högskolor.

Tredje upplagan
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Textens mening och makt : metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En grundlig metodbok
    Anders Mikael Andersson, 11 december 2017

    En grundlig bok som tar dig genom flertalet textanalyser. Med den i ryggen så genomförs en studie lättare på ett bra sätt. Rekommenderas.

  2. Något avancerad
    Sara Gommel (Värmdö), 26 maj 2016

    Boken innehåller mycket - allt man kan behöva för att analysera en text. Däremot finner jag bokens beskrivningar något avancerade och inte så grundläggande som man kanske skulle önskat. Boken är absolut ett bra komplement till en mer grundläggande bok (framförallt om man vill studera diskursanalys) om man avser vara mer avancerad i sitt språk och analyserande.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna