Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2015-02-27
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 8 mm
Vikt
300 g
ISBN
9789144084961
Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget (häftad)

Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget

Häftad Svenska, 2015-02-27
310
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I dag ses egenskapen socialitet som något det mänskliga nervsystemet förser oss med. Men ny neurologisk forskning visar också omvänt att socialiteten djupgående påverkar hjärnans utveckling. Sådana fynd stämmer väl överens med den klassiske amerikanske socialpsykologen George Herbert Meads antaganden, där socialiteten betraktas som grundläggande för mänsklig psykisk utveckling.
I denna bok tar författaren avstamp i Mead och utvecklar en teori om socialiteten som en egen skapande kraft i människors personlighetsutveckling. Att personligheten påverkas av biologiska faktorer förtar inte det faktum att den skapas och får sin gestalt inom sociala processer. I boken undersöks den individuella identiteten, personligheten och självets olika subjektiva och objektiva sidor - Jaget och Miget. Författaren belyser hur andra människor tidigt påverkar och integreras i vår personlighet. Centralt är att utan Duet och den Generaliserade Andre kan varken Jaget eller Miget skapas och fungera.
Personlighetens socialitet riktar sig till beteendevetenskapliga högskoleutbildningar inom pedagogik, psykologi, sociologi, socialt arbete och barn- och ungdomsvetenskap. Boken kan även vara av intresse för vårdvetenskapliga utbildningar.
I Personlighetens socialitet låter Lars-Erik Berg dagens neuro- och kognitionsvetenskap möta George Herbert Mead - en av socialpsykologins portalfigurer. Utifrån den meadska teoriramen om språk, lek, rollövertagande, Jaget och Miget och personlighetsutveckling beskrivs den mänskliga personlighetens och socialitetens inbördes dynamik. En av bokens förtjänster är att den visar hur klassisk socialpsykologi med fördel kan användas för att begripliggöra det som händer även i dag!"
Jonas Stier, professor i socialpsykologi vid Mäldardalens högskola
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Personlighetens socialitet - En berättelse om Jaget, Duet och Miget
  2. +
  3. Känslofyllda rum: Den mediala socialiteten - att titta och beröras

De som köpt den här boken har ofta också köpt Känslofyllda rum: Den mediala socialiteten - at... av Anja Hirdman (inbunden).

Köp båda 2 för 509 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars-Erik Berg