Geografisk informationsbehandling : teori, metoder och tillämpningar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2013-08-16
Upplaga
6
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
250 x 180 x 23 mm
Vikt
840 g
SAB
N.02,910.285
ISBN
9789144088778
Geografisk informationsbehandling : teori, metoder och tillämpningar (häftad)

Geografisk informationsbehandling : teori, metoder och tillämpningar

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2013-08-16
485
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
ULI Geoforum är initiativtagare till den första utgåvan av boken.
Geografisk informationsbehandling utvecklas snabbt och har fått en allt vidare spridning i samhället. Syftet med boken Geografisk informationsbehandling - teori, metoder och tillämpningar är att beskriva denna utveckling. Boken inleds med en introduktion och därefter följer beskrivningar av tillämpningar som t.ex. samhällsplanering, miljöövervakning och kommersiella tjänster.
Geografisk informationsbehandling baseras på insamling, lagring, analys och visualisering av geografiska data vilket också ligger till grund för indelningen av boken. Inom insamlings delen beskrivs först hur man anger en position genom att koppla ett koordinatsystem till jordytan. Därefter beskrivs de vanligaste metoderna att samla in geografiska data som t.ex. satellitbaserade positioneringssystem (t.ex. GPS), flygfotografering, satellitbaserad fjärranalys och laserskanning. Nästa del av boken, som behandlar lagring, innehåller en beskrivning av strukturen på geografisk data, hur dessa data lagras i databaser och distribueras via Internet. Analysdelen innehåller beskrivningar av de vanligaste analysmetoderna samt kvalitetsfrågor. Resultatet av en geografisk analys visualiseras oftast i form av kartor, vilket är temat för den sista delen av boken. 
Boken är utformad med tanke på behoven vid universitetens och högskolornas introduktionskurser, men den innehåller också material på en mer avancerad nivå. Boken är även lämplig för yrkesverksamma inom GIS-området som vill öka sina teoretiska kunskaper i ämnet.
ULI Geoforum är en nationell branschförening inom geodata och geografisk IT med närmare 200 organisationsmedlemmar bland statliga myndigheter, kommuner, landsting, företag, högskolor och andra organisationer. Föreningen förmedlar kunskap inom geografisk IT och arbetar för bättre dialog mellan användare, producenter och beslutsfattare, med målet effektivare samhällstjänster genom geografisk IT. Man arrangerar konferenser, seminarier och kurser och sprider information inom området via webb och nyhetsbrev. ULI Geoforum arbetar även inom forsknings- och utbildningsfrågor och gör användarundersökningar.
 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Geografisk informationsbehandling : teori, metoder och tillämpningar
 2. +
 3. Geografisk informationsbehandling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Geografisk informationsbehandling av Lars Harrie, Wolter Arnberg (häftad).

Köp båda 2 för 896 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Geografisk informationsbehandling : teori, metoder och tillämpningar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra bok
  Geologen, 2 mars 2014

  Boken ger en bra inblick i geografisk informationsbehandling. Trevlig layout och förklarande bilder. Boken är skön att hålla i och bra format.

 2. Boken är svårläst och svårförståelig för den som inte...
  Samuel Seliger, 12 september 2013

  Boken är svårläst och svårförståelig för den som inte är insatt i ämnet redan, men samtidigt intressant och nyttig att kunna.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lars Harrie

Bloggat om Geografisk informationsbehandling : teori...