Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2014-04-22
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
220 x 155 x 10 mm
Vikt
446 g
SAB
Mv
ISBN
9789144089805

Fråga föremålen : handbok till historiska studier av materiell kultur

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2014-04-22
402
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I denna handbok beskriver historiker, arkeologer, etnologer, konstvetare, vetenskapshistoriker, ekonomhistoriker, litteraturvetare och museiintendenter de många olika sätt man kan arbeta med materiell kultur på. Människans historia är också föremålens historia. Vi har skapat allt från enkla bruksföremål till avancerade industritillverkade apparater. Föremålen är inte bara praktiska hjälpmedel utan även uttryck för status och identitet. Men det är inte bara vi människor som format föremålen, föremålen har också format oss. Under senare år har historiskt inriktade forskare blivit alltmer intresserade av materiell kultur - både på ett teoretiskt och empiriskt plan. Denna nya källkategori leder till nya utmaningar för forskaren. Vilka frågor kan man ställa med hjälp av föremål? Vad kan föremål berätta som inte en text kan? Var hittar man historiska föremål?

Boken behandlar mötet med det materiella, vilken roll föremål har spelat i konsumtionen, vilken logik som har styrt samlande av föremål samt hur föremål har varit del i att skapa vår verklighet. Dessutom innehåller den en praktisk vägledning till hur man undersöker föremål steg-för-steg och en presentation av Sveriges museer och deras samlingar. Fråga föremålen är främst avsedd som kurslitteratur i humanistiska ämnen vid universitet och högskolor där man arbetar med materiell kultur. Boken är också användbar för alla som arbetar i museivärlden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fråga föremålen : handbok till historiska studier av materiell kultur
  2. +
  3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 601 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fråga föremålen : handbok till historiska studier av materiell kultur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Kurslitteratur
    Emma, 1 december 2015

    Jag har haft boken som kurslitteratur i slöjdlärarutbildning och jag tyckte den var en bra ingång till att förstå hur forskning kring materiell kultur kan gå till. Den är bra för att det är olika författare/forskare som lyfter olika synvinklar och det var enkelt beskrivet hur du som student kan göra vid föremålsstudier.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna