Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
289
Utgivningsdatum
2013-09-17
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 15 mm
Vikt
423 g
SAB
Do,150
ISBN
9789144090887

Intersubjektivitet : det mellanmänskliga i vård och vardag

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-09-17

Slutsåld

Bokens syfte är att väcka nyfikenheten på vad som försiggår emellan oss. Att vara psykologiskt sammanvävd och hopkopplad i ett ordlöst fält för kommunikation är för det mesta en tillgång för oss människor. Vi lever av att kunna kommunicera, inte bara igenom - utan också bortom - orden. Vi lever genom vår "ohjälpliga delaktighet". Intersubjektivitet handlar om denna delaktighet. Ett psykologiskt spänningsfält mellan tillhörighet och avskildhet som bär och utvecklar oss människor, och andra levande varelser. Hur märker vi denna ohjälpliga delaktighet? I stort som smått, i avsikter, tankar, känslor och handlingar: "Vad tänker och känner jag inom mig när du och jag talar med varandra? Förstår vi varandra, gillar vi varandra, talar vi om rätt saker, pratar jag för mycket, lyssnar vi verkligen på varandra, blir jag berörd av det jag hör? Vad märker du av mig? Hur märker jag att du märker - tänker - känner, att jag märker - tänker - känner - av dig?"

I boken utforskas det intersubjektiva fältet och dess processer, i såväl kliniska som allmänmänskliga sammanhang. Författarna avser att integrera, undersöka och utveckla begrepp som anknytning, mentalisering, implicit vetande, symbolisering, affektreglering etc., och deras relevans för behandlingsarbetet. Boken vänder sig till professionella; såväl psykoterapeuter som socialarbetare, psykologer och psykiatrer, och studenter inom dessa områden. Det finns också avsnitt som knyter an till livet i allmänhet och som kan vara av intresse för en bredare läsekrets.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Intersubjektivitet : det mellanmänskliga i vård och vardag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Om det mellanmänskliga i mötet
    Jannecito, 26 oktober 2015

    En bok i tiden som tar upp det som sker i det kommunikativa mellanrummet mellan människor, mellan terapeut-klient från en mängd olika vinklar och vad som sker på olika nivåer i mötet. Den utgår från bl. a. Daniel Sterns tankar om barnets utveckling. En av de få böcker i genren som faktiskt tydligt förklarar alla begrepp den använder. Enda jag saknar är lite fler exempel.

  2. Omfattande men onödigt högtravande
    Peter Jäderbrant, 14 oktober 2014

    Har själv skrivit en D-uppsats om intersubjektivitet i det psykoterapeutiska mötet. Jag tycker denna bok är omfattande men alldeles för högtravande språk. Det är bitvis som att läsa en tråkig avhandling och språket "synes mig" ålderdomligt. Trots detta är det för mig intressanta vinklingar och jag tycker att författarna har en bredd i sitt undersökande som man inte kan kosta på sig i en vetenskaplig avhandling och detta glädjer mig.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna