Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
767
Utgivningsdatum
2015-12-03
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
250 x 180 x 40 mm
Vikt
1302 g
SAB
Ohab
ISBN
9789144093628
Arbetsrätt (häftad)

Arbetsrätt

(1 röst)
Häftad Svenska, 2015-12-03
569
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Arbetsrättslagstiftningens närmast explosionsartade utveckling under 1900-talets tre sista decennier kom att förskjuta, men inte på något avgörande sätt förändra, de utgångspunkter som slogs fast genom Decemberkompromissen mellan LO och SAF år 1906. Då fastslogs att arbetsgivaren, i kraft av de s.k. § 32-rättig heterna, har makten över anställningars ingående och upphörande samt rätten att fritt leda och fördela arbetet. När det i början av 2000-talet sluts ett nytt kollektivavtal för en ny bransch är formuleringarna av utgångspunkten för relationen mellan parterna i allt väsentligt desamma som i 1906 års avtal.
Med utgångspunkt i dessa s.k. arbetsgivarprerogativ framställs i denna bok arbets rätten som begränsningar i arbetsgivarens friheter. Ett sådant funktionellt arbetsgivarperspektiv har visat sig göra arbetsrätten mer överskådlig och överbryggar dessutom den stundom konstlade uppdelningen mellan enskild och kollektiv arbetsrätt.
Boken spänner över större delen av den civilrättsliga arbetsrättsliga regleringen, även om vissa delar behandlas mer översiktligt. Tonvikten ligger på begränsningar i antagnings- och uppsägningsrätten samt på arbetsmarknadens kollektiva spelregler. Uttryckt i lagstiftningstermer är det MBL, LAS och diskrimi neringslagen som ges störst utrymme.
Arbetsrätt är i första hand avsedd för utbildningar på högskolenivå men har ett upplägg som gör att den lämpar sig även för andra utbildningar samt för praktiker. Boken innehåller utförliga referat av och hänvisningar till centrala arbetsrättsliga käll
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arbetsrätt
  2. +
  3. Diskrimineringslagen : en lärobok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Diskrimineringslagen : en lärobok av Håkan Gabinus Göransson, Naiti Del Sante (häftad).

Köp båda 2 för 905 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Arbetsrätt