Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
328
Utgivningsdatum
2015-08-06
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Ekengren, Fredrik (förf.) / Gagnesjö, Maria (förf.) / Harrison, Dick (förf.) / Hedling, Erik (förf.) / Koskinen, Maaret (förf.) / Nilsson, Ing-Marie (förf.) / Tapper, Michael (förf.) / Trenter, Cecilia (förf.) / Whitling, Frederick (förf.) / Östenberg, Ida (förf.) / Hammar, Isak (red.) / Zander, Ulf
Dimensioner
222 x 155 x 16 mm
Vikt
476 g
ISBN
9789144102535
Svärd, sandaler och skandaler - Antiken på film och i tv (häftad)

Svärd, sandaler och skandaler - Antiken på film och i tv

(1 röst)
Häftad Svenska, 2015-08-06
343
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Antiken har lockat filmmakare alltsedan filmens barndom. Men hur har antiken skildrats i olika tider och medier? I Svärd, sandaler och skandaler undersöker en rad skribenter från olika ämnen de uttryck antiken har tagit sig på film och i tv. Boken är den första i sitt slag på svenska. I fem avdelningar behandlas relationen mellan den antika historien och dess sentida gestaltningar i rörliga bilder, alltifrån filmens tidiga glansdagar kring år 1900 till dagens tv-skildringar. Långt ifrån alltid är det historieskrivning eller litteratur om antiken som har bestämt hur epoken framställts i visuella medier. Till exempel har scenografi och kläder bidragit till att prägla föreställningar om vad som utmärkte antiken. Epoken har även använts i politiska och ideologiska syften. Exempelvis har Noa, Leonidas, Scipio Africanus och kung Arthur varit föremål för omtolkningar som syftat till att fylla dagspolitiska behov i fascismens Italien, efterkrigstidens USA eller det unga 2000-talets Storbritannien. Svärd, sandaler och skandaler vänder sig främst till studenter och forskare i humanistiska ämnen som historia och arkeologi samt antik-, film- och religionsvetenskap, men är givetvis intressant för alla som är intresserade av hur dåtiden gestaltas i rörliga bilder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svärd, sandaler och skandaler - Antiken på film och i tv
  2. +
  3. Perspektiv på historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Perspektiv på historia av Henrik Ågren, Gunnel Cederlöf, David Gaunt, Karin Hassan Jansson, Hans Hägerdal (häftad).

Köp båda 2 för 675 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »