Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2014-12-12
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
225 x 155 x 12 mm
Vikt
309 g
ISBN
9789144105673

Om positivism och hermeneutik

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2014-12-12
347
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vetenskapsteorin handlar om själva grundvalen för hur man bör bedriva vetenskap, och författaren argumenterar för att det finns två vitt skilda tillvägagångssätt. Två traditioner - positivism och hermeneutik - som utkämpat häftiga stridigheter ända sedan de moderna socialvetenskapernas uppkomst. Dessa skillnader är omfattande och gäller inte bara metodfrågor eller andra formaliteter, utan handlar om skilda filosofiska ståndpunkter: människosyn, etik, estetik, kunskapsteori, samhällsuppfattning, livssyn och värdefrågor.
Genom att på ett pedagogiskt sätt ställa en rad centrala begrepp mot varandra framgår det tydligt hur dessa motsättningar gestaltar sig i den vetenskapliga teorin och praktiken. Såsom synen på förståelse och förklaring, fakta och värderingar, distans och engagemang, abstraktion och konkretion, avbildning och tolkning, sak och person, förutsägelse och förändring, förnuft och känslor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om positivism och hermeneutik
  2. +
  3. Forskningsetik : vägval i samhällsvetenskapliga studier

De som köpt den här boken har ofta också köpt Forskningsetik : vägval i samhällsvetenskapliga... av Sara Eldén (häftad).

Köp båda 2 för 699 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sten Andersson