Historisk forskning är både ett praktiskt hantverk och en intellektuell process. Resultatet ska motsvara både uttalade och outtalade krav på hur den färdiga texten ska se ut. Det är lätt att känna sig villrådig inför sådana förväntningar. Vad betyder teoretisk och metodologisk medvetenhet i praktiken? Hur vet man att ens forskningsfråga är rätt formulerad? Tio erfarna forskare från olika discipliner berättar i denna bok om metodologiska problem som de ställts inför i sitt eget arbete och ger därmed läsaren en inblick i den historiska forskningens verkstad.
Boken ger en mängd konkreta och intresseväckande exempel på hur man som historiker kan identifiera och lösa praktiska forskningsproblem och tar upp frågor som:
Hur hittar man sitt ämne? Hur avlockar man materialet värdefull historisk information? Hur väljer man bland möjliga analytiska redskap?
Historia i praktiken vänder sig till studenter vid universitet och högskolor som ska genomföra en egen historisk undersökning. Boken kan med fördel läsas tillsammans med Historia som kunskapsform av Peter Josephson och Frans Lundgren.
Det finns 1 recension av Historia i praktiken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den!
Sätt ditt betyg »