Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2019-05-02
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Soneryd, Linda (förf.)
Illustratör/Fotograf
Jonny Hallberg, Jonny Hallberg
Dimensioner
223 x 155 x 10 mm
Vikt
260 g
SAB
O
ISBN
9789144116938
Vetenskap och demokrati (häftad)

Vetenskap och demokrati

Häftad, Svenska, 2019-05-02

Slutsåld

I det moderna samhället värderas vetenskap och demokrati högt. Men de ses ofta som varandras motsatser, vilka måste hållas separerade. Vetenskapen bör inte demokratiseras och demokratin inte förvetenskapligas. Men det är bara halva sanningen. Vetenskap och demokrati har viktiga gemensamma rötter, brottas med likartade problem, och är ofta tätt sammanvävda.

Vetenskaplig kunskap ska lösa samhällsproblem av allehanda slag och blir samtidigt alltmer kommersialiserad genom ett tätt samspel med näringslivet. Vi behöver därför fråga oss hur kunskap produceras, vilka som inkluderas eller utesluts och vilka frågor eller kunskapsformer som dominerar respektive marginaliseras. Kort sagt: vad har god kunskap (vetenskap) med god styrning (demokrati) att göra?

Frågan om vetenskapens demokratisering är en viktig tematik inom forskningsfältet vetenskaps- och teknikstudier (Science and Technology Studies - STS). Boken redogör för grundläggande frågor och begrepp inom detta fält och belyser hur vetenskapen är sammanvävd med politik. Vetenskap och demokrati vänder sig till alla som är intresserade av vetenskapens roll i samhället.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna