Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2017-05-23
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Ortega, Francisco (form)
Dimensioner
229 x 160 x 25 mm
Vikt
668 g
SAB
Oepa
ISBN
9789144118963
Varför begår människor brott? : samhälls- och beteendevetenskapliga svar på kriminologins grundfråga (häftad)

Varför begår människor brott? : samhälls- och beteendevetenskapliga svar på kriminologins grundfråga

(1 röst)
Häftad Svenska, 2017-05-23
322
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Boken Varför begår människor brott? Samhälls- och beteendevetenskapliga svar på kriminologins grundfråga behandlar vår tids dominerande kriminologiska teorier. Inledningsvis behandlas frågan om vad kriminologiska förklaringsmodeller, begrepps- och teoribildning är och syftar till, varefter teoretiska perspektiv som tar sikte på följande grundkomponenter avhandlas:


 • anomi och sociala påfrestningar


 • social inlärning av kriminellt beteende


 • social kontroll och social desorganisation


 • samhällsreaktionens betydelse


 • rationella val, rutinaktiviteter och den fysiska miljöns utformning


 • sociala konflikter och maktförhållanden.Varje teori presenteras i sin ursprungliga version, följt av en granskning av framgångsrika vidareutvecklingar. Besvärande invändningar uppmärksammas och frågor om teoriernas giltighet besvaras genom redogörelser och diskussion av utvärderingar som gjorts. Särskild vikt läggs vid teoriernas uppbyggnad. Vilka är nyckelbegreppen som använts eller utvecklats och hur ser klarläggandena ut - hur och vad förklarar de?

I ett avslutande kapitel jämförs och diskuteras likheter och skillnader mellan teorierna. Läsaren ges här redskap för att kunna bedöma teoriernas styrkor och svagheter, och för att göra ett underbyggt val av lämplig teori för att själv ta sig an någon del av brottslighetens gåta.

Boken vänder sig främst till studenter på grundnivå och avancerad nivå. Men eftersom den fyller ett tomrum i den svenska utgivningen av texter som mer ingående diskuterar kriminologisk teori, har den mycket att erbjuda även doktorander och forskare i behov av en orientering på området. Boken är också lämplig för yrkesverksamma praktiker och andra grupper som behöver svar på frågan om varför människor begår brott.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Varför begår människor brott? : samhälls- och beteendevetenskapliga svar på kriminologins grundfråga
 2. +
 3. Introduktion till kriminologi. 1, Brottslighetens omfattning, karaktär och orsaker

De som köpt den här boken har ofta också köpt Introduktion till kriminologi. 1, Brottslighete... av Jerzy Sarnecki, Christoffer Carlsson (häftad).

Köp båda 2 för 885 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Sociologiska perspektiv : grundläggande begrepp och teorier

  Oskar Engdahl, Bengt Larsson

  Teorier och begrepp är viktiga inom all vetenskap, inte minst i en samhällsvetenskap som sociologin. I Sociologiska perspektiv ges en heltäckande introduktion i allmänsociologiska teorier och begrepp. Boken är tematiskt upplagd, och tar med läsare...

 • Social kontroll : övervakning, disciplinering och självregerling

  Oskar Engdahl, Bengt Larsson

  Denna bok ger en första introduktion till studiet av social kontroll. Den tar upp såväl teoretiska perspektiv som konkreta exempel på hur social kontroll utövas inom områden som skola och kamratgrupper, arbetsliv och ekonomi samt polis och krimina...