Genus, risk och kris (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
2020-01-15
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Kvarnlöf, Linda (förf.) / Montelius, Elin (förf.) / Olofsson, Anna (förf.) / Wester, Misse (förf.) / Öhman, Susanna (förf.) / Hobbins, Jennifer (red.) / Danielsson, Erna (red.) / Sjöstedt Landén, Angelika (red.)
ISBN
9789144124995
Genus, risk och kris (häftad)

Genus, risk och kris

Häftad Svenska, 2020-01-15
389
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Genus, risk och kris riktar fokus mot strukturer, normer och värderingar som kännetecknar det svenska samhällets syn på risk- och krishantering. Bokens olika kapitel ger exempel på och lyfter fram vikten av att kritiskt granska hur maktordningar arbetats in i processer av risk- och krishantering i nutida såväl som historisk kontext. Därtill ges förslag på teoretisk och metodologisk utveckling av forskning och praktik avseende genus och dess multipla maktordningar för risker och kriser.

Risker och kriser drabbar samhället återkommande, i olika form och med olika konsekvenser. Arbetet med riskanalyser, förebyggande och beredskap och krishantering har traditionellt associerats med män och maskulinitet medan sårbarhet och utsatthet setts i förhållande till kvinnor. Författarna ger exempel på och lyfter fram hur maktordningar arbetas in i processer av risk- och krishantering.

Bland de områden som diskuteras utifrån empiriska exempel finns hemberedskap, arbetet med samhällets risker och sårbarhet, hälsorisker samt särskilda krishändelser, som den stora skogsbranden i Västmanland 2014 och den så kallade flyktingkrisen 2015, och hur dessa händelser har hanterats av olika grupper av professionella och av frivilliga. I bokens teoriutvecklande kapitel diskuteras intersektionell riskteori samt relationen mellan maskuliniteter och klimatkrisen. Denna variation ger ett brett användningsområde i såväl teoretiska kurser som i tillämpad utbildning.

Boken vänder sig till studenter på universitet och högskolor i samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ämnen med inslag av frågor som rör risker och krishändelser samt yrkesverksamma inom risk- och krishantering.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Genus, risk och kris
  2. +
  3. Att samverka i kris : vanliga människor i ovanliga situationer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att samverka i kris : vanliga människor i ovanl... av Sara Bondesson, Fredrik Bynander, Helena Hermansson (inbunden).

Köp båda 2 för 599 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »