Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2020-04-15
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
SAB
Oha
ISBN
9789144127545
Spelets regler : institutioner och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden 1850-2018 (häftad)

Spelets regler : institutioner och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden 1850-2018

Häftad Svenska, 2020-04-15
344
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I dag krävs från olika håll att regelverket på arbetsmarknaden ska ändras. Spelreglerna sägs hämma arbetskraftens rörlighet, leda till en alltför stel lönebildning, motverka nyanställningar och ge upphov till orättvisor mellan dem som har arbete och dem som står utanför arbetsmarknaden. Regelverket framställs som föråldrat såväl ur social som ekonomisk synvinkel. Och förändringar är förvisso på gång - sedan 1980-talet upplever vi en utveckling mot ökad flexibilitet, företagsanknuten lönebildning och individuell lönesättning. Det är visserligen inte första gången i historien som spelreglerna på arbetsmarknaden ändras i grunden. Sedan mitten av 1800-talet har vi haft fyra skiften mellan olika arbetsmarknadsregimer, som alla varit lika omvälvande som den förändring som sker i dag.

Spelets regler är en lättläst skildring av hur institutionerna på arbetsmarknaden och lönebildningen har förändrats under den industriella epoken. Den bärande tanken i analysen är att nya spelregler har skapats allt eftersom de tekniska, organisatoriska och ekonomiska förhållandena har förändrats och de befintliga maktrelationerna har påverkat regelverkets utformning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Spelets regler : institutioner och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden 1850-2018
  2. +
  3. Den svenska arbetsmarknadspolitiken i går och i dag : historisk bakgrund, föränderliga förutsättningar och nya aktörer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den svenska arbetsmarknadspolitiken i går och i... av Jonas Olofsson, Eskil Wadensjö (häftad).

Köp båda 2 för 746 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Christer Lundh