Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-06-28
Upplaga
7
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
250 x 175 x 20 mm
Vikt
650 g
SAB
Occ.01
ISBN
9789144132266
Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola (häftad)

Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola

(1 röst)
Häftad Svenska, 2019-06-28
323
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Staffan Olsson har i många år varit lärarutbildare vid Lärarhögskolan i Stockholm. Han föreläser om sekretess, anmälningsplikt och andra ansvarsfrågor för personal i förskola och skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård.

Sekretess och anmälningsplikt

i förskola och skola

Tystnadsplikt och sekretess är inga enkla frågor att hantera i förskola och skola. Vad får personalen säga och lämna ut, till exempel till polis eller i samverkan med socialnämnden? Vad säger lagarna och när styr etik och moral?

I Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola klargör författaren dessa frågor, bland annat med stöd av JO-uttalanden och domar. Boken innehåller många konkreta exempel direkt hämtade ifrån förskolans, fritidshemmets och skolans värld. Utgångspunkt tas i den offentlig hetsprincip som ger gott utrymme för bland annat yttrande- och meddelarfrihet. Skolmyndigheters och den fristående förskolans och skolans tystnadsplikt och sekretess behandlas också, inklusive de regler som styr elevhälsan. Vårdnadshavares insynsrätt i frågor som gäller det egna barnet och begränsningar i denna rätt beskrivs utförligt.

I denna sjunde upplaga behandlas den nya dataskyddsförordningen, GDPR, i ett skolperspektiv. Dessutom beskrivs en ny tvingande och sekretessbrytande bestämmelse som kräver att en skola till den mot tagande skolenheten eller skolformen ska överlämna sådana uppgifter som behövs för att underlätta övergången för en elev. Denna skollagsparagraf öppnar dörrar som tidigare varit stängda för samverkan mellan bland annat kommunala och fristående skolor.

Boken passar studenter på alla lärarutbildningar, verksam personal inom förskole-, skol- och socialtjänstområdena samt inom rektorsutbildningen. Den lämpar sig också väl för de föräldrar och elever som vill veta mer om skolans regler.

Sjunde upplagan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola
  2. +
  3. Övergångar mellan skolformer : kontinuitet och progression från förskola till skola

De som köpt den här boken har ofta också köpt Övergångar mellan skolformer : kontinuitet och ... av Helena Ackesjö (häftad).

Köp båda 2 för 635 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Staffan Olsson

  • LSS i praktiken - Sekretess, rapporterings- och anmälningsplikt

    Staffan Olsson

    Denna bok behandlar frågor om sekretess och tre olika rapporterings- och anmälningsplikter i LSS, både i allmän och enskild regi. Lex Sarah, lex Maria och anmälningsplikt vid misstanke om att ett barn far illa beskrivs utförligt. Även andra ansvar...