Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
424
Utgivningsdatum
2020-08-07
Upplaga
3
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
21 x 219 x 151 mm
Vikt
615 g
SAB
Thi
ISBN
9789144133249

Matematisk statistik

(4 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-08-07
506
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna bok är en omarbetning av Kerstin Vännmans tidigare bok Matematisk statistik från 2002. Boken syftar till att träna det statistiska tänkandet så att man kan förstå och använda några ofta förekommande statistiska metoder. Den är uppbyggd kring ett stort antal exempel och nya begrepp introduceras och motiveras med hjälp av inledande exempel.

I boken behandlas bland annat enkla sannolikhetsresonemang, några vanligt förekommande fördelningar, till exempel binomial-, Poisson-, normal- och exponential-fördelningen, samt olika läges- och spridningsmått. Vidare behandlas punktskattningar, konfidensintervall (även jämförande situationer) och test. Den största förändringen jämfört med den tidigare boken är att regressionsanalys (både enkel och multipel) och flerdimensionella stokastiska variabler behandlas i denna bok. I regressionsanalysen ligger fokus på tillämpning med hjälp av statistisk programvara och tolkning av resultat.

Boken vänder sig i första hand till studenter inom utbildningarna för civil- och högskoleingenjörer, men den är även lämplig för annan högskoleutbildning eller för självstudier. Till varje kapitel finns ett stort antal övningsuppgifter med svar. Dessutom finns ett separat kapitel med blandade övningar av varierande svårighetsgrad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Matematisk statistik
 2. +
 3. Livet som pågår här : samtal om klimatet och omställningen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livet som pågår här : samtal om klimatet och om... av Marika Palmér Riviera, Lisa Pelling (häftad).

Köp båda 2 för 707 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Matematisk statistik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Passar inte perfekt för självstudier
  Caj, 28 augusti 2023

  Valet av ämnen i boken är bra för en introduktion till Statistik, men boken är inte särskilt anpassad för självstudier av flera skäl. Boken är också rätt kort, ca 390 sidor. Vissa kapitel är alldeles för korta och svepande, framförallt kapitel 5.

  Ett genomgående tema är att presentera olika formler utan att definiera de ordentligt matematiskt. Detta leder till oklarheter och googlande för att hitta den korrekta definitionen. I början av boken finns det några algebraiska "bevis" på e... Läs hela recensionen

 2. Duglig men inte så mycket mer än så
  Fabio, 1 augusti 2022

  Största beefet jag har med den här boken är att senare kapitel hänvisar till exempel i tidigare kapitel. Detta skulle vara tolererbart om boken fanns att köpa som PDF och ifall det därmed gick att öppna flera instanser av boken för att kunna ha det tidigare exemplet sida vid sida med den senare som refererar till den. Boken är svartvit vilket kanske inte är världens undergång för de flesta men kontraster kan göra extremt mycket när man lär sig matematiska ämnen.

  En annan sak som förs... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Mot bättre vetande i matematik

  Andrejs Dunkels, Bengt Klefsjö, Ingemar Nilsson, Reinhold Näslund, Kerstin Vännman

  När man studerar vid universitet och högskola är det viktigt att man har grundläggande matematiska begrepp aktuella och att man har en viss färdighet i att hantera matematiska uttryck och symboler. Denna bok är utformad för att underlätta en repet...