Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
389
Utgivningsdatum
2021-08-06
Upplaga
2
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
27 x 226 x 157 mm
Vikt
695 g
SAB
Ohj-c,Ku
ISBN
9789144135168

Kvinnor, män och alla Andra : en svensk genushistoria

Häftad,  Svenska, 2021-08-06
359
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svenska historieböcker är ofta genusomedvetna. Den genushistoria som har skrivits bortser dessutom ofta från andra maktförhållanden som påverkat människors liv och samhället i stort. Den här boken är en genushistoria som handlar om kvinnor och män och om maktrelationerna mellan dem - men också om alla Andra.

Det finns etniska Andra, sexuella Andra, kroppsliga Andra och många andra Andra. Gemensamt har de bara att de definierats som mindre värda, problematiska och annorlunda. Kvinnor, män och alla Andra handlar om genus, etnicitet, sexualitet, funktionshinder och maskulinitet i svensk historia från 1700-talets mitt till i dag. Genom att studera olika maktordningar i ett intersektionalitetsperspektiv ger författarna en mer fullständig bild av den svenska historien och visar på de mekanismer som skapar underordning och utanförskap.

Denna utökade upplaga följer genushistorien fram till 2021. Ett nytt slutkapitel diskuterar omstruktureringen av välfärdsstaten sedan 1990-talet och effekterna av samhällets digitalisering, liksom #metoo-kampanjen och Black Lives Matter-rörelsen. Ett helt nytt kapitel om transhistoria har också tillkommit.

Boken riktar sig till alla som vill fördjupa sin kunskap om den svenska historien ur ett genus- och mångfaldsperspektiv. Den är lämplig som kurslitteratur för universitets- och högskolestuderande i historia och genusvetenskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinnor, män och alla Andra : en svensk genushistoria
  2. +
  3. Om genus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Om genus av Raewyn Connell, Rebecca Pearse (häftad).

Köp båda 2 för 594 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna