Pandemier och epidemier - Ett tvärvetenskapligt perspektiv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
155
Utgivningsdatum
2020-02-14
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
ISBN
9789144135359
Pandemier och epidemier - Ett tvärvetenskapligt perspektiv (häftad)

Pandemier och epidemier - Ett tvärvetenskapligt perspektiv

Häftad Svenska, 2020-02-14
204
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Pandemier och epidemier tar ett nytt grepp om ämnet infektionsepidemiologi. Den förhärskande synen använder ett biomedicinskt perspektiv och ser området som en medicinsk och mikrobiologisk disciplin. I den här boken hävdar författaren i stället att infektionsepidemiologin lika mycket är ett samhällsvetenskapligt och ekologiskt forskningsområde. Särskilt pandemier kräver en bred tvärvetenskaplig ansats för att förstås. Inte bara virus eller bakterier, utan även ekologisk och fysisk miljö, samhällsomvandlingar och människors uppfattningar och handlingar påverkar hur pandemier och epidemier uppstår och försvinner. Kunskap om dessa områden är en förutsättning för att förstå ämnet.

Genom att följa tre pandemier som drabbat Sverige - polio, hiv och influensa - illustreras bakgrunden, de komplexa orsakssambanden och människors olika tolkningar av händelserna. Utifrån dessa historier tar Pandemier och epidemier ett steg ut i världen för att skapa ett sammanhang av fattigdom, ojämlikhet, miljöförstöring och klimatförändringar. Pandemier är inte naturkatastrofer, de är en del av antropocen - den era där mänskliga handlingar utgör den främsta drivkraften som omformar planeten.

Boken vänder sig främst till studenter inom områdena medicin, epidemiologi och folkhälsovetenskap, medicinsk sociologi och medicinsk humaniora, men lämpar sig även för beslutsfattare inom folkhälsoområdet och en intresserad allmänhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pandemier och epidemier - Ett tvärvetenskapligt perspektiv
  2. +
  3. Kan man vara sjuk och ändå ha hälsan? : frågor om liv, hälsa och etik i tvärvetenskaplig belysning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kan man vara sjuk och ändå ha hälsan? : frågor ... av Tomas Faresjö, Ingemar Åkerlind (häftad).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Pandemier och epidemier - Ett tvärvetensk...