Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2021-07-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
12 x 205 x 150 mm
Vikt
360 g
SAB
Doka,Dg
ISBN
9789144142029
Etisk stress (häftad)

Etisk stress

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-07-01
370
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Samvetsstress, moralisk stress eller etisk stress är ord som allt oftare används för att beskriva upplevelsen av att i sin yrkesroll inte kunna handla på det sätt som man själv uppfattar som det moraliskt rätta. Fenomenet framträder särskilt inom vården, skolan och andra människovårdande verksamheter där medarbetare känner sig tvingade att agera på ett sätt som står i konflikt med egna värderingar, riktlinjer och yrkesetik.

Etisk stress kan få långsiktiga negativa konsekvenser för såväl individen som för samhället och det finns i dag på många arbetsplatser ett stort behov av att förstå och bemöta fenomenet.

Bokens första del ger en teoretisk förklaring till hur etisk stress uppstår samt en beskrivning av vanliga reaktioner och vad som vidmakthåller eller förvärrar etisk stress. En lättillgänglig förklaringsmodell presenteras som bygger på kunskap från kognitiv beteendeterapi och moralpsykologi. Andra delen av boken är en manual för att hantera etisk stress. Här presenteras den så kallade STOPP-modellen som steg för steg beskriver ett funktionellt och konkret sätt att bemöta etisk stress.

Etisk stress riktar sig till yrkesverksamma som hanterar frågor relaterade till etisk stress, såsom ledare, handledare, behandlare och yrkesverksamma inom HR, samt till studerande till sådana yrken. Det är också intressant läsning för den som själv upplever etisk stress.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Etisk stress
 2. +
 3. Nordiska gudasagor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh (inbunden).

Köp båda 2 för 449 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Etisk stress. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Det här behövs verkligen medvetandegöras!
  Jeffrey Norén, 19 december 2021

  Jag har i mitt kliniska arbete som leg.psykoterapeut/lärare och handledare i psykoterapi mött och möter ett stort antal personer med en utmattnings- och/eller depressionsproblematik där den primära problematiken är just etisk stress. Dessa individer har yrken som t ex lärare, polis, handläggare inom olika myndigheter, behandlingspedagog, sjukvårdspersonal. Författarna beskriver att de upplever att det i utbildningar saknas moment där vi får diskutera vad som händer med oss professionella när ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Leda behandling i grupp

  Lisa Bengtsell, Anna Thoursie

  Att ge behandling i grupp är en god idé av flera skäl. Behandlings¿formen hjälper patienter, ökar tillgängligheten och är kostnads¿effektiv att ge. Gruppbehandling uppskattas, inte minst tack vare den samhörighet som uppstår och som gör att gruppe...