Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2020-11-26
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
SAB
Oek-c,Fc.043
ISBN
9789144143095
Klarspråk i domar (häftad)

Klarspråk i domar

Häftad Svenska, 2020-11-26
311
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Klarspråk - att göra en dom begriplig - är framför allt en fråga om demokrati och rättssäkerhet. Men fortfarande anför, uttalar, uppger, påtalar, framställer och yrkar man saker i juridiska texter, i stället för att säga, mena, anse, ange, framföra, påstå och begära samma saker. Varför är det så?

I den här boken beskriver vi hur man kan göra något åt det, utan att den juridiska precisionen - exaktheten - går förlorad, och så att parterna upplever att de får processuell rättvisa genom domen. Du får praktiska råd om hur du bygger upp begripligheten i en dom genom att arbeta med innehållsurval, argumentation, struktur och språk. Boken innehåller många exempel ur domar från tingsrätt och förvaltningsrätt.

Boken vänder sig till dig som arbetar på domstol och vill komma igång med klarspråksarbetet på den egna domstolen eller själv vill förändra ditt sätt att skriva. Du kan vara domare, domstolschef, handläggare, fiskal, notarie eller universitetslärare. Boken är även till för dig som studerar juridik och vill lära dig hur du strukturerar och skriver begripliga juridiska texter. Hittills har det saknats en bok om klarspråksarbete på domstolar. Den luckan fyller vi nu. Du får ett nytt sätt att se på juridisk text - visst kan man skriva juridiskt korrekt på ett begripligt språk!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klarspråk i domar
 2. +
 3. Rätt, rättskällor och rättstillämpning : en lärobok i allmän rättslära

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rätt, rättskällor och rättstillämpning : en lär... av Stig Strömholm, Max Lyles, Filippo Valguarnera (häftad).

Köp båda 2 för 932 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Krångelspråk blir klarspråk : från 1970-tal till 2010-tal

  Maria Sundin, Barbro Ehrenberg-Sundin

  Det offentliga språket i Sverige har förändrats på ett genomgripande sätt de senaste decennierna. På 1970-talet påbörjades arbetet med att modernisera författningsspråket och begreppet klarspråk skapades. Klarspråk står för klara och tydliga myndi...

 • Webb för unga

  Maria Sundin, Susanne Rydell

  Praktiskt taget alla ungdomar mellan 13 och 25 är ute på webben. De är många och de är köpstarka, och de vet vad de vill ha. De är framtidens vuxna. Ändå är få webbplatser anpassade till dem. Om du vill nå ut till ungdomar måste du bli bättre på a...